10.03.2012

Chleb z rozmarynem i czosnkiem


Ten przepis znalazłam na blogu Blue Spoon. Przepis jest naprawde bardzo prosty, a chlebek jest naprawde pyszny. Mięciutki, bardzo długo utrzymuje świeżość bo u nas wytrzymał 3-4 dni.Pachnący, aromatyczny, bardzo polecam. 

CHLEB Z ROZMARYNEM I CZOSNKIEM
18 g drożdzy świeżych
500 ml ciepłej wody
60 ml oleju lub oliwy z oliwek
4 łyżeczki soli
660 g mąki pszennej
po garści suszonego rozmarynu i czosnku

Mąkę przesiać, dodać sól, rozmaryn i czosnek. Z drożdzy zrobić rozczyn. Wymieszać z ciepłą wodą. Wlać do mąki. Zarobić, dodając powoli olej/oliwę . Wyrobić aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 h. Po tym czasie ciasto podzielic na 2 częsci. Na omączonym blacie jedną część rozwałkować na prostokąt,  a następnie zwinąć w rulon, przełozyc na balchę wyłożoną papierem do pieczenia. Z druga częścią ciasta postąpić analogicznie. Odstawić do napuszenia na ok. 1 godzinę. Piekarnik nagrzac do 220 stopni, wstawić chleby od razu zmniejszając temp. do 200 stopni. Piec około 20 minut, nastepnie zmniejszyć do 180 stopni i piec kolejne 20 minut.
 Smacznego:)


5 komentarzy:

  1. Ale mi narobiłaś smaku.... jej... może jeszcze dziś zrobię. Zwłaszcza, że jest prosty, z tego, co tu piszesz :) Pozdrawiam!

    mollisia

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam rozmaryn. Taki chlebek musi być pyszny;)

    pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  3. niezwykle aromatyczny, rozmaryn i czosnek ubóstwiam, więc pewnie kiedyś zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  4. musi niesamowicie pachnieć ahh <3.

    OdpowiedzUsuń
  5. Musi pięknie pachnieć;) Domowe pieczywo jest najsmaczniejsze;)

    OdpowiedzUsuń