11.03.2013

Pyszny sernik z brzoskwiniami na mleku pod kokosową pierzynką

 
Pewnego dnia kiedy za oknem padał siarczysty śnieg, mnie zamarzył się sernik ... i to nie zwyczajny bo z brzoskwiniami. No kolorystycznie to on do zimy nie nawiązuje ... ale pomyślałam a niech to! Skoro mój organizmy domaga się sernikowej uczty w brzoskwiniowym akcentem, no to przecież nie będę robić czegoś wbrew niemu. Zwłaszcza że moja rodzinka również nie miała nic przeciwko, a 3 kolejne puszki brzoskwiń spokojnie czekają na swoją kolej, postanowiłam jednej ulżyć i ją właśnie zużyć. 
Jeśli chodzi o sam przepis, długo szukałam tego jedynego, ale niestety jakoś w każdym mi czegoś brakowało. Postanowiłam że postawie na sernik, który juz kiedys robiłam dla mojej cioci i ona sama recenzowała ze sernik jest pyszny, bo mokry ... za sprawą magicznego dodatku w masie serowej jakim jest mleko. Dorzuciłam brzokwinie z puszki i voila... W ten sposób wyszedł mega pyszny serniczek, na kruchym spodzie, z wilgotną, puszystą i mięciutką masą serową, na powierzchni której spokojnie spoczywają sobie kawałki brzoskwiń a to wszystko przykryte smakowitą,piankową,kokosową kołderką z bezy.
No koniec tego gadania... ja poprostu go polecam :)

SERNIK Z BRZOSKWINIAMI NA MLEKU POD KOKOSOWĄ PIERZYNKĄ
/forma 30x23/

spód:
1,5 szklanki mąki
125 g masła
2 żółtka ( białka zostawić do bezy)
1/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka wody

Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i cukrem na blat. Dodać masło, siekać aż uzyskamy coś na kształt kruszonki, dodać żółtka i wodę i szybko zagnieść ciasto na spód, schłodzić przez ok. 10-15 minut w zamrażalce. Nastepnie rozwałkować na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia(spód oraz wysokie brzegi formy) , na bokach robić rant. Spód ponakłówać widelcem i piec w 170 stopniach przez ok. 10-12 minut, do zrumienienia.

masa serowa:
1 kg sera twarogowego
1 budyń śmietankowy lub waniliowych (proszek)
1/2 szklanki oleju
3/4 szklanki cukru
1 jajo
4 żółtka ( białka zostawić do bezy)
2 szklanka mleka
ekstrakt waniliowy

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Wszystkie składniki umieścić w misie i zmiksować do jednolitej konsystencji. W razie potrzeby można dosłodzić. Wylać na podpieczony spód i piec w 180 stopniach ok. 45 minut.

kokosowa pierzynka:
6 białek
mniej niż 1/2 szklanki cukru pudru
100 g wiórków kokosowych

ponadto:
puszka brzokswiń

Upieczony sernik wyciągnąć z piekarnika. Brzoskwinie odsączyć z syropu, pokroic na mniejsze częsci, u mnie plasterki i wyłozyć nimi wierzch sernika. Następnie białka ubić na sztywno, dodając powoli po 1 łyżce cukru , ciagle ubijając aż piana będzie lśniąca, sztywna i błyszcząca. Do piany dodać wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać szpatułką. Kokosową piane wyłozyć na wierzch sernika ( na brzoskwinie), rozprowadzić równo, tworząc szpatułką przy okazji delikatne fale. Sernik zapiekać jeszcze dodatkowo 15 minut w 180 stopniach.



8 komentarzy:

  1. świetny serniczek , bardzo mi się spodobał, więc myśle ,ze wykorzystam kiedyś ten przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pycha! Chociaż ja bym kokos porzuciła w nim na rzecz rosy. :) To dopiero musiałoby być dooobre;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. ja na diecie a tu takie przepisy!:)

    OdpowiedzUsuń