19.03.2012

Ciasto marchewkowe z ananasem,orzechami włoskimi i kremem serkowym


Czas ... a raczej brak czasu powoduje ze pojawiam sie tu coraz rzadziej.Pewnie znajdą się również inne powody ale to nie miejsce na to. W każdym bądź razie przypomniałam sobie ze mam kilka przepisów do opublikowania więc sie zmobilizowałam. Ciasto marchewkowe - najlepsze! z przepisu Doroty, z mojewypieki. Z ananasem, orzechami włoskimi i kremem serkowym. Naprawde przepyszne marchewkowe. Aromatyczne, noi bajecznie proste bo wszystkie składniki na ciasto miesza sie najlepiej widelcem tylko do połaczenia.Nie pozostaje mi nic innego jak polecić. :)

CIASTO MARCHEWKOWE Z ANANASEM,ORZECHAMI WŁOSKIMI I KREMEM SERKOWYM
2/3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki drobnego cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 łyzeczki proszku do pieczenia
1 łyzeczka cynamonu
po 1/4 łyżeczki: zmielonych goździków,gałki muszkatołowej,ziela angielskiego ( lub przyprawy do piernika, w sumie 3/4 łyżeczki- ja tak zrobiłam)
1/4 łyżeczki soli
1/3 szklanki oleju
2 jajka,roztrzepane
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
1/2 szklanki posiekanego,odsączonego z syropu ananasa (z puszki, lub świeżego)
1 szklanka startej marchewki na średnich oczkach

Wszystkie składniki powinny byc w temp. pokojowej.W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąka,przyprawy,cukier,proszek,soda,sól. W drugim naczyniu połaczyć jajka z olejem. Obydwa naczynia połaczyć ze sobą. Dodac marchewkę, orzechy, ananas. Wymieszać widelcem. Formę o śr. 20 cm wyłozyc papierem do pieczenia. Do formy wylac ciasto. Piec w 175 stopniach przez około 40-45 minut do suchego patyczka. Wystudzić , wyjąc z formy. Ostudzone przekroić wzdłóż. 

krem serkowy:
400 g serka typu philadelphia 
6 łyżek miękkiego masła
około 1/2 - 1 szklanki cukru pudru ( w zależności jak słodki krem chcemy uzyskać)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Wszystkiego składniki zmiksować do uzyskania gładkiego kremu. Ostudzone ciasto przełozyc kremem, można kremem również posmarować wierzch i boki , tak jak u mnie. Posypac orzechami włoskimi.


13 komentarzy:

  1. ciasto marchewkowe robiłam raz, ale baz żadnego kremu ani dodatków. Myślę, pokuszę się o upieczenie takiej wersji ;) PS uroczy widelczyk! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki krem lubie najbardziej! A dodatek ananasa bardzo ciekawy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. robiłam takie marchewkowe cudo i byłam zachwycona, najlepszy marchewkowiec ever :) ananas nadaje odpowiedniej słodyczy i wilgotności, orzechy chrupkości a krem.. krem jest bajeczny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wielkie mniam, wow i łał!!
    piękne zdjęcia i naprawdę wspaniałe ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  5. WOW! Respekt i uszanowanie za taki efekt finalny. Przecudne, sama sie do niego zabieram od dłuższego czasu ;))

    OdpowiedzUsuń
  6. jadłam wczoraj u koleżanki, cały poranek szukałam tego przepisu, bo zołza nie chciała mi dać:) mąż już w sklepie z karteczką zakupy robi. Dziś ciasto pojawi się u mnie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jakiego masła użyłaś?mój krem jest żółty i rzadki:( nie wygląda już tak ładnie.

      Usuń
  7. masła używam standardowego , extra o zaw. min 82 % tłuszczu . Na taka ilośc serka masło pełni tu funkcję pomocy do stęzenia kremu, zeby własnie nie był zbyt rzadki. Nie wiem czemu ci tak wyszło :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w sumie to tylko kolor, a ciasto? BOSKIE!!!:)

      Usuń