18.02.2012

Donaty czyli pączki z dziurką

 Jestem tak cholernie dumna z siebie ze je zrobiłam że nie jestem w stanie tego opisać:) Są cudne, i juz samym wyglądem ( choć troche niedbale w pośpiechu usiłowałam dekorować) zachwycam sie. Są naprawde dobre. Coś takiego jak nasze rodzime pączki z dziurką, oponki tyle ze w amerykańskim stylu, z kolorowym lukrem i róznymi posypkami. :) Przepis oczywiscie z bloga Doroty. Polecam:)




 AMERYKAŃSKIE DONATY CZYLI PĄCZKI Z DZIURKĄ
/składniki na 35-40 sztuk/

5 szklanke mąki pszennej
28 g drożdży świeżych
2 duże jajka
1,5 szklanki ciepłego mleka
1/4 szklanki ciepłej wody
1/2 szklanki drobnego cukru
1/2 łyżeczki soli
1/3 szklanki masła roztopionego
2 łyżki rumu

olej do smażenia

Ciasto zarobić, pod koniec dodając tłuszcz. Wyrabiać ciasto aż będzie gładkie i elastyczne nie dosypując mąki. Odstawić do wyrośnięcia ok. 1,5-2 h.Nastepnie ciasto wyłozyc na omączony blat. Rozwałkować na grubosc ok 1 cm i wykrawac kółka o śr. o 7 cm  a w środku wykrawać  np. kieliszkiem małym równiez kółka. Resztki ciasta zarobic i znów wykrawać. Donaty odłożyć na blaszkę do napuszenia na ok. 30 minut. Po wyrośnieciu smazyć donaty w rozgrzanym tłuszczu ( ok 175 stopni). Po usmażeniu odkładać do odsączenia na ręcznik papierowy. Ciepłe lukrować, u mnie lukier z białka i cukru pudru zabarwiony barwnikami, i dekorowac posypkami.





6 komentarzy:

  1. Genialne!!!
    Może troszkę spieczone, ale cieszą oko, aż mam ochotę zabrać dwa, a może trzy?
    Ileż to masz barwników :)

    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. barwników raptem 4 ale różne wariacje:)

    dziekuje, choć uważam ze dla mnie są idealne, być moze troszke na zdjeciach wyszły na spieczone:)w rzeczywistosci dla mnie sa super:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ cudowne zdjęcia! Jak kolorowo. Ale szkoda by mi było takie zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  4. BOSKIE! Nie mogę się napatrzeć :D Co za feeria kolorów!

    OdpowiedzUsuń
  5. mmmm.. przepyszne :)
    Chyba sobie zrobię :P

    OdpowiedzUsuń