AMERYKAŃSKIE DONATY CZYLI PĄCZKI Z DZIURKĄ
/składniki na 35-40 sztuk/
5 szklanke mąki pszennej
28 g drożdży świeżych
2 duże jajka
1,5 szklanki ciepłego mleka
1/4 szklanki ciepłej wody
1/2 szklanki drobnego cukru
1/2 łyżeczki soli
1/3 szklanki masła roztopionego
2 łyżki rumu
olej do smażenia
Ciasto zarobić, pod koniec dodając tłuszcz. Wyrabiać ciasto aż będzie gładkie i elastyczne nie dosypując mąki. Odstawić do wyrośnięcia ok. 1,5-2 h.Nastepnie ciasto wyłozyc na omączony blat. Rozwałkować na grubosc ok 1 cm i wykrawac kółka o śr. o 7 cm a w środku wykrawać np. kieliszkiem małym równiez kółka. Resztki ciasta zarobic i znów wykrawać. Donaty odłożyć na blaszkę do napuszenia na ok. 30 minut. Po wyrośnieciu smazyć donaty w rozgrzanym tłuszczu ( ok 175 stopni). Po usmażeniu odkładać do odsączenia na ręcznik papierowy. Ciepłe lukrować, u mnie lukier z białka i cukru pudru zabarwiony barwnikami, i dekorowac posypkami.
Genialne!!!
OdpowiedzUsuńMoże troszkę spieczone, ale cieszą oko, aż mam ochotę zabrać dwa, a może trzy?
Ileż to masz barwników :)
pozdrawiam :)
barwników raptem 4 ale różne wariacje:)
OdpowiedzUsuńdziekuje, choć uważam ze dla mnie są idealne, być moze troszke na zdjeciach wyszły na spieczone:)w rzeczywistosci dla mnie sa super:)
fajne mają kolorki lukru:)
OdpowiedzUsuńAleż cudowne zdjęcia! Jak kolorowo. Ale szkoda by mi było takie zjeść :)
OdpowiedzUsuńBOSKIE! Nie mogę się napatrzeć :D Co za feeria kolorów!
OdpowiedzUsuńmmmm.. przepyszne :)
OdpowiedzUsuńChyba sobie zrobię :P