07.10.2013

New York Cheesecake


Ręka w górę kto ma ochote na sernik! ;)
Wprawdzie nie jest to nasz typowy, tradycyjny sernik bo mowa dzisiaj o jego amerykańskim kuzynie, który jest bardzo delikatnym sernikiem. Sernik Nowojorski charakteryzuje się tym, że jest pieczony w kąpieli wodnej czemu zawdzięcza swoją kremowość oraz nie jest robiony na porządnym, cięzkim twarogu a na serkach najlepiej typu philadelphia... w Polsce możemy je zastapić zwykłymi kremowymi, śmietankowymi serkami kanapkowymi które jesli nie są słonawe jak serki ww. nalezy dodac im szczypty soli. Z powodzeniem możemy również na bardziej polskim ale miałkim twarożku ... tak czy inaczej wyjdzie pyszny. Mój sernik który dzisiaj prezentuje jest na standardowym spodzie z herbatników i masła, masa serowa jest lekko cytrynowa, na to polewa z kwaśnej śmietany i wyszedł leciutki, bielutki, elegancki, trzymający fason sernik, który napewno Wam posmakuje. Przepis zaczerpnęłam z Moje Wypieki.

NEW YORK CHEESECAKE
/tortownica o śr. 22 cm/

spód:

140 g herbatników
70 g masła

Herbatniki smielić na pył. Masło roztpić i połączyć z herbatnikami. Dobrze wymieszac i ugnieść na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić na czas przygotowywanie masy serowej.

masa serowa:

900 g sera twarogowego lub serków kanapkowych
250 g cukru
3 łyżki mąki pszennej
1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1,5 łyżeczki soku z cytryny
3 jaja
1 żółtko
200 ml śmietany 18%

polewa:

220 ml śmietany kwaśnej18%
1 łyżka cukru pudru
2 łyżeczki soku z cytryny


Wszystkie składniki na masę serową umieścić w misie miksera i zmiksować do połączenie składników. Nie należy miksować długo, tylko do połączenia.
Mase serową wylać na spód ciasteczkowy.Wyrównać.
Tortownicę włożyć do nagrzanego piekarnika, a obok niej położyć naczynie żaroodporne wypełnione do połowy wrzątkiem ( sernik pieczemy w kąpieli wodnej). Piec w 180 stopniach ok.10 minut, następnie zmniejszyć do 110 stopni i piec dodatkowe 30 minut lub do momentu w którym wierzch  sernika będzie ścięty i cały sernik będzie lekko galaretkowaty. Sernik studzić w uchylonym piekarniku przez ok. 1 godzine nastepnie składniki na polewę dokładnie wymieszać, polac polewą na wierzch delikatnie, wyrównać i wystygnięty już całkowicie sernik włożyć na noc do lodówki aż stęzeje.
Smacznego! ;)

7 komentarzy:

  1. ja zawsze mam ochotę na sernik:) a ten sernik,to sernik idealny:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze go nigdy nie robiłam, choć jest na mojej liście do zrobienia do bardzo dawna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Macham rączką - poproszę kawałek. Wygląda bosko!

    OdpowiedzUsuń
  4. To ja też przyłączam się do machania,uwielbiam takie serniki,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja też pomacham! Zawsze i wszędzie ochota na sernik będzie :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaki równy :)) Na sernik prawie zawsze mam ochotę, a ten wygląda wyjątkowo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń