27.09.2013

Granola czekoladowo-kokosowa z cynamonem


Ze smutkiem stwierdzam, że jesień już na dobre się zadomowiła ... Niebardzo jestem z tego powodu szczęśliwa ale cóż poradzić... W tym przejściowym okresie musze pocieszać się różnymi rzeczami ale głównie to są rzeczy które można smakować.
Na dzisiaj przygotowałam wpis prezentujący granolę, musli pyszne w typowo jesiennych ciepłych smakach, które napewno uprzyjemni Wam wrześniowo-październikowe śniadanie lub kolacje.
Granola jest przyjemnie kakaowo cynamonowa, z suszoną żurawiną, z kawałkami czekolady, kokosowa i naprawdę aromatyczna. Przepis jest sumą różnych inspiracji z różnych źródeł, aż wkońcu wyszło takie coś dobrego! :)
Polecam! :)

GRANOLA
/duuuży słój/

500 g płatków owsianych
200 g wiórków kokosowych
100 g czekolady białej
100 orzechów laskowych posiekanych
100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
100 g żurawina suszonej
70 g cukru brązowego
1 jabłko
1 banan
100 g oleju
3 łyżki golden syropu 
1 łyżka kakao gorzkiego
1 łyżka melasy
szczypta soli

Sól, płatki, orzechy,wiórki kokosowe oraz białą czekoladę posiekaną wymieszać. Jabłko i banana rozgnieść widelcem i dodac do produktów sypkich. Cukier,golden syrop,melasę i olej podgrzać z kakao gorzkim do rozpuszczenia się składników. Wszystko dobrze wymieszać aż cała 'masa' będzie wilgotna i przełożyć na blache wyłozoną papierem do pieczenia. Piec ok 45 minut w 140 stopniach, co 15 minut mieszając od spodu. 15 minut przed końcem dodać do granoli suszoną żurawinę. Gdy granola się  upiecze dodac do jeszcze ciepłej posiekanej czekolady gorzkiej lub mlecznej. Przesypać do słoików, podawac z mlekiem lub jogurtem oraz miodem i owocam.
Smacznego!;) 

2 komentarze:

  1. nie ma to jak domowa granola, idealna na śniadanie i nie tylko, poza tym zdrowa i pyszna ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie ma to jak domowa granola:)popieram poprzedniczkę;) pycha!

    OdpowiedzUsuń