9.10.2013

Bułeczki z otrębami "graham"


Te bułeczki robiłam już dawno, ale utkwiły mi w pamięci ponieważ to były jedne ze smaczniejszych dziennych bułeczek jakie miałam okazję robić dla siebie i bliskich :)
Bułeczki oprócz fikuśnego kształtu, są zdrowsze poniewaz zawierają w sobie otręby , smakują faktyczne jak garahamki a przy tym są bardzo lekkie. Ciasto nie płata nam figlów więc spokojnie możecie zabrać się za robienie takich bułeczek, serdecznie polecam!
Przepis od Liski, z white plate.

BUŁECZEKI Z OTRĘBAMI " GRAHAM"
na ok.8 bułeczek

300 g mąki pszennej
50 g otrębów ( u mnie pszennych)
20 g oleju
ok. 20 g drożdzy swieżych
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
190 g wody ciepłej


Z drożdzy na początek zrobić rozczyn. Mąke przesiać, dodac otręby, sól, cukier ,wodę oraz roczyn i wyrobić gładkie ciasto, pod koniec wyrabiania dodać olej i wyrobić dobrze. Odstawić ciasto w naolejonej misce przykrytej wilgotną ściereczką na ok. 1 godzine aż podwoi swoją objętość.Wyrośnięte ciasto podzielic na mniej więcej 8 częsci, z każdej zrobić wałek i zwinąć w supełek, koniec podwijając pod spód. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić przykre ściereczka do napuszenia na ok. 1 godzinę. Bułeczki smarujemy olejem, i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na ok. 10 minut wrzucając w tym samym czasie kilka kostek lodu na dno piekarnika. Po tym czasie zmniejszamy do 210 stopni i dopiekamy przez 5-10 minut. Studzimy. 
Smacznego!;)



4 komentarze: