28.01.2013

Ciasto orzechowo laskowe z jeżynami

 Witajcie i od razu na wstepie chciałam przeprosić za tak długą nieobecność. Czas strasznie szybko leci a ja zanim sie obejrzałam niepisałam na blogu przez prawie 2 tygodnie. Jednak jestem i przychodze do was z pysznym ciastem na poprawe humoru spowodowanym tą obrzydliwą pogodą :)
Ciasto jest mega proste i szybkie i wspaniale sie nadaje jako przekąska do herbaty i kawy.Jest lekko karmelowe w smaku, z kawalkami czekolady i jezynami które udało mi sie wykopać z zamrażalnika i które świetnie orzezwiają to ciasto. Napewno będzie wam smakować. Przepis pochodzi z ksiązki Liski, White Plate.

CIASTO ORZECHOWO LASKOWE Z JEŻYNAMI
tortownica o śr.23 cm

200 g masła
100 g cukru trzcinowego
50 g miodu

300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g gorzkiej czekolady, drobno posiekanej
3 jaja
50 g cukru
50 g mleka
1 łyżeczka ektraktu waniliowego
250 g jeżyn
50 g mielonych orzechów laskowych

W garnuszku podgrzać i rozpuścić masło, cukier trzcinowy i miód. Ostudzić.
W osobnej misce wymieszać mąke, orzechy, czekoladę proszek do pieczenia.
Jajka ubić na puch z cukrem, nastepnie dolac mleko i wanilię. Zmiksować. Dodać roztopione składniki i sypkie i połączyć za pomocą szpatułki - nie miksować.
Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać  ciasto, ułozyć  jeżyny i piec przez ok. 30 minut w 190 stopniach, nastepnie zmniejszyc do 170 stopni i piec dodatkowe 20-30 minut. Jesli ciasto zbyt szybko sie rumieni, przykryć folią aluminiową. Piec do suchego patyczka. 
Smacznego :)


2 komentarze: