29.01.2013

Tort Cappuccino

  
Witam wszystkich! :)
Zanim przejdę do słodkiej częsci chciałabym was zaprosić do polubienia mojej bloga na facebooku, który juz od jakiegoś czasu juz istnieje. Wystarczy że klikniecie obok :)
Dodatkowo chce was poinformować jesli tego jeszcze niezauwazyliscie, że zmieniłam szablon oraz układ na blogu, dajcie znać co o tym sądzicie! :)
***

Teraz przechodze do tej przyjemniejszej częsci postu, a mianowicie przepisu. Dzisiejszy przepis na tort robiłam już dawno dawno temu. W grudniu na Świeta Bożego Narodzenia. Torcik wyszedł naprawde super, krem o smaku cappuccino był przepyszny, moim domownikom smakował bardzo. Przepis pochodzi z niezawodnej strony Dorotuś.

TORT CAPPUCCINO
tortownica o śr. 22 cm

biszkopt:
6 jajek
3/4 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki kakao gorzkiego

Białka oddzielić od żóltek. Białka ubić na sztywno, powoli dodając cukier cały czas ubijając. Kiedy piana będzie sztywna, błyszcząca i lśniąca dodać po kolei żóltka i miksować. Następnie mąkę i kakao wymieszac i powoli przesiewac w partiach do masy jajecznej, mieszając szpatułką za każdym razem. Masę biszkoptową wylać do tortownicy wyłozonej papierem do pieczenia i piec w 160 - 170 stopniach przez 35-40 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąc z piekarnika i rzucić nim z wysokości kolan. Ostudzić. 

krem:
500 ml śmietany 30%
200 g białej czekolady
44 g cappuccino w proszku

Wszystkie składniki umieścić w garnuszku, i na malym ogniu podgrzewać do zupełnego rozpuszczenia. Nastepnie garnek wstawić na całą noc lub w ostateczności na kilka godzin do lodówki. Po schłodzeniu ubijać aż powstanie gęsty krem. Przechowywać w lodówce do czasu dekoracji tortu.

poncz:
3 łyżki wody+likier czekoladowy+ syrop migdałowy

przygotowanie:
Biszkopt kroimy na 3 blaty, każdy ponczujemy. Najpierw na talerz kładziemy jeden naponczowany blat, nakładamy krem, przykrywamy drugim blatem, na to znów krem, na to 3 blat i cały tort smarujemy kremem. Boki możemy ozdobić płatkami migdałowymi. Na wierzch mozemy zrobić kleksy z odrobiny kremu, posypac czekolada gorzką, białą, lub cokolwiek innego chcemy:)



9 komentarzy:

  1. Mm, dziś torty królują w kulinarnej blogosferze, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. mam idenyczny talerzyk!
    a tort.. idealny pod każdym względem!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały ten tort! Pięknie się prezentuje

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny i niezwykle apetyczny :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo apetycznie podany !!

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda wspaniale - taki ładny, wysoki, zgrabniutki :)

    OdpowiedzUsuń