29.12.2012

Kremowy sernik kokosowo-migdałowy


Witam moi drodzy po świetach! :)
Mam nadzieje ze pojedliście za wsze czasy ale i również ze będziecie gotowi zmieścić kolejne ciasta których przepisy bede prezentować na moim blogu :)
Ten sernik który dzisiaj wam pokaże jest bardzo smaczny, delikatny, kremowy, ale nie za słodki. Mój chłopak powiedział ze jest to jeden z ciekawszych serników jakie jadł i smakował mu  :)
Sernik powstał pod wpływem chwili, znalawszy słoik kremu kokosowego postanowiłam wykorzystać ten moment na zuużycie tego składnika :)
Przepis zaczerpnęłam z ksiażki White Plate :) lekko modyfikując.
Tak więc, zapraszam na kawałek! :)

SERNIK KOKOSOWO-MIGDAŁOWY
tortownica o śr. 24 cm

spód:
50 g płatków migdałowych
50 g płatków kukurydzianych
50 g masła roztopionego

wszystkie składniki wymieszać i wyłożyć na tortownice wyłożoną papierem do pieczenia., wyrównac i wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

masa serowa:
1 kg sera białego miałkiego
4 jaja
60 g budyniu smietankowego ( proszku)
150 g cukru pudru
200 g kremu kokosowego
4 łyżek syropu migdałowego ( taki do kawy lub drinków)
ok. 5 łyżek wiórków kokosowych

Ser zmiksować z cukrem, dodawać po jednym jajku. Dodać krem kokosowy, syrop migdałowy, budyń i wiórki kokosowe. Zmiksować do połaczenia. Przelać mase do tortownicy, powoli uważajac na spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 5 minut, nastepnie zmniejszyć temp. do 160 stopni i piec kolejne ok. 60 minut. Studzić w uchylonym piekarniku. Polac polewą, ozdobić wiórkami kokosowymi.

polewa:
100 g białej czekolady
100 g lekko kwaśnej śmietany

obydwa składniki włożyć do garnuszka, podrzać do połaczenia sie czekolady ze śmietaną, oblac sernik.


2 komentarze: