28.03.2012

Sernik z truskawkami

 Wiosna za oknem od czasu do czasu zagląda. Chociaż w sumie i tak jest o wiele lepiej niz było i czekam z niecierpliwością na taką porządną wiosne, z pełnym słońcem itd. Ja poczułam tą odrobinę słońca, wiec i dzisiejszy wpis będzie nieco wiosenny, bo z truskawkami. Póki co narazie z mrożonymi ale w domu pachnie niesamowicie podczas pieczenia. Sernik jest z tych ciężkich, ale w gruncie rzeczy naprawde smaczny. Przepis od Doroty, z moich wypieków. Zapraszam:)

SERNIK Z TRUSKAWKAMI

spód:
170g herbatników
70 roztopionego masła

Herbatki pokruszyć, połaczyć z masłem. Wyłożyć tortownicę o śr. 20 cm.

masa serowa:
500 g sera twarogowego zmielonego dwukrotnie
2 jajka
2/3 szklanki cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżeczka ekstraktu waniliowego
ok. 300 g truskawek (mrożonych)

Wszystkie składniki oprócz truskawek zmiksować ze sobą na gładko. Następnie wylać masę na spód,ułozyć na wierzch truskawki,piec w 180 stopniach przez około 60 minut lub dłużej do suchego patyczka.Sernik wystudzić, schłodzić przynajmniej kilka godzin w lodówce. 
Smacznego:)


4 komentarze:

  1. Cudowny serniczek. Aż zapachniało smakami lata;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczny ten serniczek:) Sezon na truskawki już tuż tuż:)

    OdpowiedzUsuń
  3. jaaał, mniam!
    serniki lubię, truskawki lubię, słodkości takowe owszem.
    rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  4. rewelacyjnie się prezentuje i te wyglądające z sera truskawki mmm :).

    OdpowiedzUsuń