Wiosna za oknem od czasu do czasu zagląda. Chociaż w sumie i tak jest o wiele lepiej niz było i czekam z niecierpliwością na taką porządną wiosne, z pełnym słońcem itd. Ja poczułam tą odrobinę słońca, wiec i dzisiejszy wpis będzie nieco wiosenny, bo z truskawkami. Póki co narazie z mrożonymi ale w domu pachnie niesamowicie podczas pieczenia. Sernik jest z tych ciężkich, ale w gruncie rzeczy naprawde smaczny. Przepis od Doroty, z moich wypieków. Zapraszam:)
SERNIK Z TRUSKAWKAMI
spód:
170g herbatników
70 roztopionego masła
Herbatki pokruszyć, połaczyć z masłem. Wyłożyć tortownicę o śr. 20 cm.
masa serowa:
500 g sera twarogowego zmielonego dwukrotnie
2 jajka
2/3 szklanki cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżeczka ekstraktu waniliowego
ok. 300 g truskawek (mrożonych)
Wszystkie składniki oprócz truskawek zmiksować ze sobą na gładko. Następnie wylać masę na spód,ułozyć na wierzch truskawki,piec w 180 stopniach przez około 60 minut lub dłużej do suchego patyczka.Sernik wystudzić, schłodzić przynajmniej kilka godzin w lodówce.
Smacznego:)
Cudowny serniczek. Aż zapachniało smakami lata;)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny ten serniczek:) Sezon na truskawki już tuż tuż:)
OdpowiedzUsuńjaaał, mniam!
OdpowiedzUsuńserniki lubię, truskawki lubię, słodkości takowe owszem.
rewelacja!
rewelacyjnie się prezentuje i te wyglądające z sera truskawki mmm :).
OdpowiedzUsuń