31.03.2012

Knoppers - wafelek z masą mleczno-nugatową


Kolejny super przepis z bloga Doroty- moje wypieki. Wafelki są naprawdę bardzo, bardzo smaczne. U mnie troszkę niefortunnie sie pokroiły ponieważ nie miałam ciężkiej deseczki która by dokładnie obciążyła wafle i umożliwiło to równe pokrojenie. Wafelek smakuje jak knoppers i jest naprawde pyszny. Przepis dodaje wkońcu, bo mój kolega który go jadł chciał przepis, po kilku męczeniach wkońcu dodaje. (pozdrawiam Patryk :D ) 

WAFELEK Z MLECZNO-NUGATOWĄ MASĄ

masa mleczna:
1/4 szklanki mleka
1/4 szklanki cukru
175 g miękkiego masła
1 szklanka mleka w proszku

Mleko zagotować z cukrem w małym garnuszku. Jak cukier się rozpuści, ściągnąć z ognia. Masło ubić na jasną,puszystą masę. Stopniowo dodawać mleko ( po łyżce), dalej miksując, aż bedzie gładka. Na sam koniec dodać mleko w proszku i zmiksować.

masa z nutelli:
100 g masła
160 g nutelli
1 łyżka kakao
2 czubate łyzki zmielonych orzechów laskowych
100 g orzechów laskowych drobno posiekanych, podprażonych

Masło,nutellę,kakao zmiksować. Dodać orzechy i wymieszać.

ponadto:
3 wafle duże (23x29 cm)
po 70 g czekolady mlecznej i gorzkiej

Pierwszy wafel połozyć na deseczce,posmarować masą z nutelli, przkryć drugim waflem.Na niego wyłozyć mleczną masę.Przykryć trzecim waflem. Obciążyć deseczką i włożyć do lodówki do stęzenia. Po zestaleniu sie mas i złączeniu z waflami, posmarowac wierzch od str. masy mlecznej rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą ( ta gorzka i mleczna)
Poczekać aż czekolada stęzeje. Pokroić na kwadraty.

Smacznego:)

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam te male wafelki, ciekawe jak smakuje taki domowy;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł :)
    PS. Warto usunąć weryfikację obrazkową bo wnerwia.:)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam robić takie domowe wersje kupnych słodyczy :D.

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę zrobić, lubię wszystko z mlekiem w proszku

    OdpowiedzUsuń
  5. a jakie kakao gorzkie?

    OdpowiedzUsuń