Kolejny super przepis z bloga Doroty- moje wypieki. Wafelki są naprawdę bardzo, bardzo smaczne. U mnie troszkę niefortunnie sie pokroiły ponieważ nie miałam ciężkiej deseczki która by dokładnie obciążyła wafle i umożliwiło to równe pokrojenie. Wafelek smakuje jak knoppers i jest naprawde pyszny. Przepis dodaje wkońcu, bo mój kolega który go jadł chciał przepis, po kilku męczeniach wkońcu dodaje. (pozdrawiam Patryk :D )
WAFELEK Z MLECZNO-NUGATOWĄ MASĄ
masa mleczna:
1/4 szklanki mleka
1/4 szklanki cukru
175 g miękkiego masła
1 szklanka mleka w proszku
Mleko zagotować z cukrem w małym garnuszku. Jak cukier się rozpuści, ściągnąć z ognia. Masło ubić na jasną,puszystą masę. Stopniowo dodawać mleko ( po łyżce), dalej miksując, aż bedzie gładka. Na sam koniec dodać mleko w proszku i zmiksować.
masa z nutelli:
100 g masła
160 g nutelli
1 łyżka kakao
2 czubate łyzki zmielonych orzechów laskowych
100 g orzechów laskowych drobno posiekanych, podprażonych
Masło,nutellę,kakao zmiksować. Dodać orzechy i wymieszać.
ponadto:
3 wafle duże (23x29 cm)
po 70 g czekolady mlecznej i gorzkiej
Pierwszy wafel połozyć na deseczce,posmarować masą z nutelli, przkryć drugim waflem.Na niego wyłozyć mleczną masę.Przykryć trzecim waflem. Obciążyć deseczką i włożyć do lodówki do stęzenia. Po zestaleniu sie mas i złączeniu z waflami, posmarowac wierzch od str. masy mlecznej rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą ( ta gorzka i mleczna)
Poczekać aż czekolada stęzeje. Pokroić na kwadraty.
Smacznego:)
Uwielbiam te male wafelki, ciekawe jak smakuje taki domowy;)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł :)
OdpowiedzUsuńPS. Warto usunąć weryfikację obrazkową bo wnerwia.:)
Też je robiłam :) Pyszne :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam robić takie domowe wersje kupnych słodyczy :D.
OdpowiedzUsuńMuszę zrobić, lubię wszystko z mlekiem w proszku
OdpowiedzUsuńa jakie kakao gorzkie?
OdpowiedzUsuń