24.03.2012

Chleb z serem bez zagniatania - w garnku! :)

Właściwie nie wiem dlaczego dopiero teraz zamieszczam przepis na ten chleb skoro robiłam go jakoś w lutym. Ten chleb jest chyba jednym z pyszniejszych chlebów jakie upiekłam. Robiłam go juz 2 razy, a 3 raz robiła go nawet moja mama,która ucieka od wszystkiego co trzeba by było zarabiac rękoma. I ten przepis jest świetny również dlatego że tutaj nic sie nie zagniata. Chleb ma wspaniałą, chrupiącą,grubą skórkę, mięciutki miąższ z dziurkami. Naprawde chwała temu kto wymyślił ten chleb bo jest najpyszniejszy! 
Ja dodatkowo dość mocno go przyprawiam by był lekko pikantny.
Bardzo, bardzo polecam!:)

CHLEB Z SEREM BEZ ZAGNIATANIA - W GARNKU!
chleb pięke w gęsiarce 

600 g mąki
1,5 łyżeczki soli
23 g świezych drożdzy (wczesniej zrobic rozczyn)
przyprawy: pieprz, papryka wędzona,czosnek,oregano,pieprz cayenne,kminek,bazylia (daje na oko, tyle ile uwazam)
około 300 g sera żółtego, ja daje pokrojonego w kawałeczki drobne
450 g wody

Mąke przesiać do dużej miski, dodać sól,ser,przyprawy, dodac drożdze i wode. Wymieszać przez około 30 sekund tylko do połaczenia sie składników. Przykryć folią spożywcza i odstawić do wyrośnięcia na 12-18 godzin, najlepiej na noc. Blat omączyc, rano wyrzucić ciasto na niego. Oprószonymi rękoma złozyć boki ciasta do środka tworząc kulę. Ściereczkę kuchenną wysypać mąką. Na nią przenieść ciasto złożone łączeniem do dołu. Odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny. Na pół godziny przed końcem piekarnik nagrzać wraz z gęsiarką i pokrywką do 240 stopni. Nastepnie po nagrzaniu, ostrożnie przerzucić ciasto ze ściereczki do garnka łączeniem do góry. Piec z przykryciem około 40 minut, nastepnie ściągnąc pokrywkę i piec kolejne 20 minut. Wyciągnąć z piekarnika, po kilku minutach podważyc chleb i wyciagnac na kratke to ostudzenia.
Smacznego:)


7 komentarzy:

  1. wspaniały, skórka idealnie przypieczona

    OdpowiedzUsuń
  2. wariacji z dodatkami do tego chlebaka jest wiele, ale z przyprawami nie próbowałam, następnym razem poeksperymentuje.

    OdpowiedzUsuń
  3. Musi smakować obłędnie, szczególnie jeszcze gorący z ciągnącym się serem ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. o tak! taki gorący jest przepyszny, choć mama zawsze mówiła ze po gorącym boli brzuch :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wobec świeżego chleba jestem zwykle bezbronna, ale wobec chleba z serem - to już się w ogóle poddaję :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. pięknie wygląda i czuję że jest niesamowicie pyszny :).

    OdpowiedzUsuń