11.02.2012

SERCOWE Ciasto kruche z wiśniami


  
Proszę Państwa, oto debiut mojej nowej foremki którą dostałam od D. W prawdzie dostałam ją pod choinkę ale jeszcze nie miałam okazji nic w niej upiec. Jakto mówią co sie odwlecze to nie uciesze więc upiekłam, i juz mysle do jakiego fajnego ciasta mogę ją jeszcze wykorzystać :)
Z okazji zbliżającego się święta zakochanych na takie foremki jest prawdziwy popyt, co jesli już poddamy sie temu i zakupimy taką jest super bo daje nam to możliwość do stworzenia fajnych smakołyków w sercowych kształtach wpasowujących się do całej tej atmosfery:)
Przepis na dzisiejsze ciasto, to pomysł zaczerpnięty z Kuchni 02/2011. Jednak postanowiłam że tym razem wypróbuje przepis na ciasto z ksiązki pt. "Ciasta" Michel Roux . Ciasto kruche na całych jajka. Ciasto to ma inną strukturę niż takie to którego przywyklismy i dzisiaj podczas kosztowania miało swoich zwolenników ale też i zdarzyli sie przeciwnicy. Wziełam to wszystko pod uwagę ale postanowiłam dodac wpis na bloga ponieważ ja szczerze powiedziawszy nie miałam żadnych wątpliwości i mi i mojej rodzince ciasto smakuje. Także trudno, przepis idzie w świat:)

SERCOWE CIASTO KRUCHE Z WIŚNIAMI
*ciasto kruche:
250 g mąki
 100 g masła
100 g cukru pudru
szczypta soli
2 jajka
Z podanych składników zagniatamy ciasto, odkładamy do schłodzenia na ok. 1 godzinę. Nastepnie wykładamy nim foremkę z zapasem przy rantach.( zostawiając sobie małą kulkę ciasta na paseczki).  kłujemy i znowu wkładamy do lodówki na czas przygotowania nadzienia.
*ciasta na moją sercową foremkę z Duka było za dużo, dlatego z reszty powstały małe serduszkowe ciasteczka do chrupania. Z powodzeniem na taką foremkę starczyłoby między 1/2 a 3/4 porcji. W zależnosci o grubosci rozwałkowanego ciasta.
nadzienie wiśniowe:
450 g wiśni(ja użyłam mrożonych, które rozmroziłam)
1/2 szklanki brązowego cukru
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao gorzkiego
1 łyżeczka cynamonu
Wiśnie wymieszać z reszta skłądników, ja trochę je pougniatałam by odrobine puściły sok by wszystko ładnie sie wymieszało. 
Nadzienie gotowe nakładamy na kruche ciasto, wyrównujemy. Z odłożonej kulki ciasta wycinamy paseczki i kładziemyna nadzieniu. Ranty zawiajmy teraz do środka, na paseczki, przyklejając widelcem. Smarujemy jajkiem rozkłóconym z odrobiną smietanki, pieczemy z 190 stopniach ok. 30-40 minut, do zrumienienia i aż ciato będzie upieczone.
Smacznego:)

4 komentarze:

  1. Prezent walentynkowy jak się patrzy - no może część prezentu ;)
    Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię ciasto kruche, a z dodatkiem wiśni lubię 100 x mocniej, smaczniej. Pycha! Apetyczna słodkość :).

    OdpowiedzUsuń