21.02.2012

Puszyte bułeczki z czarnuszką

 Pyszne bułeczki, puszyste które się bardzo prosto przyrządza, ciasto sie dobrze wyrabia, posypane obficie czarnuszką. Ja zrobiłam je z powodu deficytu pieczywa w domu i wszystkim smakowały, Bardzo polecam:)

PUSZYSTE BUŁECZKI Z CZARNUSZKĄ
mi wyszło 15 małych bułeczek

1 szklanka ciepłego mleka
ok. 100 g oleju
2 łyżki cukru
2 jajka, rozkłócone
1 czubata łyżeczka soli
3 szklanki mąki pszennej zwykłej
1 szklanka mąki pszennej razowej
25 g drożdzy świeżych ( należy zrobić rozczyn)
ponadto:
jajko rozkłócone z 1 łyżka mleka
czarnuszka

Mąki nasypać na blat, po kolei dodawać wszystkie składniki z wyjątkiem oleju.Zarobić. Ciasto wyrabiać dodając powoli olej aż do uzyskania gładkiego elastycznego ciasta. Pozostawić w cieple przez około 1,5 -2 godzin. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Nastepnie ciasto podzielić na około 15 części. Każdą część lekko wyrabiając formować na gładką bułeczkę. Odłożyć na blaszke wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawić do napuszenia na ok. 30 minut. Bułeczki posmarować jajkiem , posypac obficie czarnuszką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut do zrumienienia. 
Smacznego:)

8 komentarzy:

  1. Przydałaby się na śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. oj tak tak, przydałaby sie, bo dzisiaj juz ich nie ma :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam dodatek czarnuszki do pieczywa. Pyszne muszą być te bułeczki;)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszny jest taki deficyt pieczywa w domu..wtedy powstaje takie własnoręcznie upieczone :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. ojej... muszą byc wspaniałe i delikatne ;]

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ładne bułeczki:) i pewnie smaczne:)

    OdpowiedzUsuń