25.02.2012

Ciastka z lemon curd


Nie pisałam 4 dni choć korciło mnie żeby coś dodać. Jednak co się odwlecze to nie uciecze. Przepisy mi się troszkę piętrzą, w kolejce do dodania na bloga czekają aż 3, co jak na mnie to bardzo dużo :) Zazwyczaj szybciutko dodaję żeby miec już z głowy, jednak tym razem cieszę się ze mam coś na zapas, ponieważ niestety ten weekend jest ostatnim weekendem ferii, co oznacza że później jednak bardziej czas zajmą mi 'wizyty' w szkole :D No nic, przechodząc do ciasteczek to one są naprawdę bardzo dobre. Samo ciastko jest pysznie maślane, kruchutkie, a środek jest wypełniony pysznym kremem cytrynowym czyli lemon curd. Ciastka bardzo polecam, bo są naprawdę bardzo proste w przygotowaniu. Pozatym czasem warto zrobić ciasteczka zamiast mega ciacha. Jakoś żyję w przeświadczeniu że im mniejsze to mniej kalorii :D No nic, zapraszam na ciastka z lemon curd , przepis od dorotus.


CIASTKA Z LEMON CURD
/na ok. 2 blaszki taki piekarnikowe/

180 g masła miękkiego
1/2 szklanki cukru pudru
1/4 szklanki drobnego cukru ( u mnie z prawdziwą wanilią)
1 duże jajko
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 szklanki mąki pszennej
lemon curd ( około 1 łyżeczki na każde ciastko)

Masło utrzeć do białości, dodając cukry. Kiedy zrobi się puszysta maslana masa, dodać jajko, skórkę,sok z cytryny oraz wanilię. Zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy. Znowu zmiksować. Gotowe ciasto wyciągnąc z misy miksera, uformowac w kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić przez około 1 godzinę w lodówce.Blachę wyłozyć papierem do pieczenia, z ciasta 'turlać' kuleczki o wadze mniej wiecej 13 g, kłaść na blache. lekko spłaszczać i robić wgłębienie szerokie i głebokie . Każde wgłębienie wypełnić lemon curdem około 1 łyżeczki. Ciastka piec w 180 stopniach przez około 15 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz