MUFFINKI GRUSZKOWO-IMBIROWE
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
130 g drobnego cukru
85 g cukru brązowego (i po 1/2 łyżeczki do posypania muffinek)
1 łyżeczka imbiru mielonego
200 g śmietany 18%
125 ml oleju
1 łyżka miodu
2 jajka
2-3 chlusty mleka
2 gruszki, umyte,obrane, pokrojone w małą kostkę
W jednej misce łączymy mąke,cukry,proszek do pieczenia,imbir. W drugiej łaczymy olej,śmietanę,jajka,miód i mleko. Zawartość obu misek łaczymy ze sobą za pomocą widelca, bądź trzepaczki ( mają tylko sie ze sobą połaczyć, NIEUCIERAĆ!) dodać pokrojona gruszkę i wymieszać do ujednolicenia. Blachę na muffinki wypełnić papilotkami, Nakładać ciasto na muffinki do każdej papilotki mniej wiecej do 3/4 wysokości.Oprószyć muffinki cukrem brązowym, piec ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
skoro taka furora przez te muffinki.. to koniecznie trzeba ich spróbowac:-)
OdpowiedzUsuńuroczo wyglądają :)
OdpowiedzUsuńfajne połączenie smaków i bardzo zgrabne muffinki
OdpowiedzUsuńładne zdjęcia
bardzo, bardzo dziekuje :)
OdpowiedzUsuń