14.10.2011

Muffinki gruszkowo-imbirowe

 Witam wszystkich! Muffinki które dzisiaj zaprezentuje to normalny hit w moim domu, ale nie tylko. Muffinki piekłam już 3 raz i zrobiły naprawde wielką furorę. Są pyszne, wilgotne,mięciutkie, z soczystą gruszką i imbirem który podkręca smak muffinek. Zachowują długo świeżość, tak myslę, bo u nas znikają w zastraszającym tempie.Serdecznie polecam. Przepis z Nigella 'ekspresowo',lekko zmodyfikowany.

MUFFINKI GRUSZKOWO-IMBIROWE
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
130 g drobnego cukru
85 g cukru brązowego (i po 1/2 łyżeczki do posypania muffinek)
 1 łyżeczka imbiru mielonego
200 g śmietany 18%
125 ml oleju
 1 łyżka miodu
 2 jajka
2-3 chlusty mleka
2 gruszki, umyte,obrane, pokrojone w małą kostkę

W jednej misce łączymy mąke,cukry,proszek do pieczenia,imbir. W drugiej łaczymy olej,śmietanę,jajka,miód i mleko. Zawartość obu misek łaczymy ze sobą za pomocą widelca, bądź trzepaczki ( mają tylko sie ze sobą połaczyć, NIEUCIERAĆ!) dodać pokrojona gruszkę i wymieszać do ujednolicenia. Blachę na muffinki wypełnić papilotkami, Nakładać ciasto na muffinki do każdej papilotki mniej wiecej do 3/4 wysokości.Oprószyć muffinki cukrem brązowym, piec ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

4 komentarze:

  1. skoro taka furora przez te muffinki.. to koniecznie trzeba ich spróbowac:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajne połączenie smaków i bardzo zgrabne muffinki
    ładne zdjęcia

    OdpowiedzUsuń