MUFFINKI CYTRYNOWE Z MALINAMI
składniki na 12-15 muffinek, w zależnosci od rozmiaru
60 g masła
200 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
100-120 g cukru drobnego
1/4 łyżeczki soli
sok i skórka starta z 1 cytryny
mleko ( do uzupełnienia soku z cytryny)
1 duże jajko
ok. 150 g malin
Masło rozpuścić, ostudzić.W jednej misce wymieszać:mąke,sodę,proszek do pieczenia,cukier,sól i skórkę z cytryny. Sok z cytryny wycisnąc, wlać naczynia z podziałką i uzupełnić mlekiem do 200 ml. Wlać do drugiej miski, dodać jajko i masło , wymieszać. Zawartość obu misek połączyć ze sobą widelcem.Na końcu dodać maliny i delikatnie wymieszać. Formę na muffinki ułożyć papilotkami.Do każdej papilotki nakładać masy do 3/4 wysokości. Piec w temp. 200 stopni, przez około 20-25 minut, do suchego patyczka i zrumienienia delikatnego. Wyjąc z piekarnika, poczekać około 10-15 minut, wyjąc papilotki z formy i poczekać aż ostygną poniewaz bezpośrednio po upieczeniu są bardzo miękkie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz