ZEBRA
5 jajek
1,5 szklanki cukru
2,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka oranżady ( ja dałam sprite, ale moze być dowolny napój gazowany)
0,5 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
opcjonalnie 1 łyzeczka ekstraktu waniliowego ( od siebie)
+ 3 łyzki kako gorzkiego i 3 łyżki mąki pszennej
Jajka ubijamy z cukrem do białosci ( tutaj mozemy dać ekstrakt) ,następnie dodajemy mąke z proszkiem do pieczenia (najlepiej przesianą), kiedy wszystko sie zmiksuje do połaczenia cały czas ubijając dodajemy olej a następnie oranżadę. Masę dzielimy na dwie równe czesci, do jednej dajemy 3 łyzki mąki, łaczymy , do drugiej 3 łyzki kakao i również łączymy. Formę na ciasto smarujemy masłe i wysypujemy bułka tartą, lejemy na środek po tyle samo masy na przemian (ja lałam po 3 łyzki, a jak już było mało masy pod sam koniec, lałam po 1 łyzce). W ten sposób lejac zawsze na środek masę , sama sie rozchodzi i powstają paski zebry :) Pieczemy około 30-40 minut(lub więcej) w 180 stopniach, do suchego patyczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz