15.07.2011

Torcik urodzinowy!! :)


Ten tort upiekłam na 19. urodziny mojego kolegi :) Dla zwolenników białej czekolady takich jak ja jest bardzo dobry, mimo ze jej smak nie jest nachalny. Moja mama białej czekolady nie lubi a i tak zjadła wiec jest delikatny w jej smaku:) Tort powstał z głowy, ale nie jest on kosmicznie trudny (wręcz przeciwnie!) wiec pewnie mnóstwo takich albo podobnych krązą w sieci. Tort z białą czekoladą i wiśniami. :) Ja robiłam w małej tortownicy o śr. ok. 16 cm, piekłam dwa biszkopty i dzieliłam je na pół, zeby wyszedł mi mały ale wysoki,4 piętrowy torcik:) Przepis podaję na zwykła tortownice o śr. 22 cm.,na jeden biszkopt, z tego wyjdzie wam po przekrojeniu zwykły 2 piętrowy tort :)

 TORT URODZINOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I KONFITURĄ WIŚNIOWĄ

 biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczypta soli, cały czas ubijając dodawać powoli cukier, po jednym żółtku i na koniec w dwóch partiach przesianą mąke z proszkiem do pieczenia. Piec około 30-45 min w temp 180 stopni, do suchego patyczka.

                
krem:
100 g białej czekolady
500 ml śmietany 30%
ponadto:
1 słoik konfitury wiśniowej
wiórki kokosowe to obsypania boków
wiśnie lub czeresnie do dekoracji ( u mnie było 8 sztuk :))
ponczowanie biszkoptów: 50 ml malibu i mleka do smaku

przygotowanie
krem:
białą czekolade roztapiamy w kąpieli wodnej, ostudzić. Śmietanę 30% (mocno schłodzoną) ubić na prawie sztywno, Odłożyć około 4 łyzek do osobnej miseczki i zapomnieć na jakiś czas :D. Do ostudzonej czekolady dodawac po 1 łyzce ubitej kremówki, delikatnie łącząc. Wstawić do lodówki do schłodzenia.


Gotowy, upieczony i wystudzony biszkopt dzielimy na pół.Ponczujemy malibu z mlekiem. Smarujemy połową sloika konfitury wiśniowej.Na nią nakładamy krem(ilość według uznania), nakładamy drugim biszkoptem i postępujemy znowu tak samo, konfitura i nastepnie druga część kremu. Cały tort obkładamy reszta kremu która została. Boki obsypujemy wiórkami kokosowymi, a odłożoną kremówką dekorujemy torta ( np. rozetki) i na nie kładziemy wiśnie lub czereśnie. Pozostawiamy do schłodzenia :)
Smacznego!

6 komentarzy: