30.06.2011

Pyszna tarta na osłodę życia :)



 Tak mi sie wydaje ze truskawki już sie kończą dlatego specjalnie korzystając z okazji że na krakowskim kleparzu jeszcze są ( ale coraz droższe!) postanowiłam kupić pół kilo i na pożegnanie upiec tą pyszną tartę.  ale od początku ...

Wiec tak, najpierw zobaczyłąm pyszną tartę truskawkową na blogu u p.Doroty 'moje wypieki' - truskawkowy las. Myslałam ze padnę przed laptopem ale stwierdziłam ze dam radę. Kilka dni przeszło , ja o tym zapomniałam aż do momentu kiedy zobaczyłam na 'everycakeyoubake' znowu tartę z truskawkami tym razem z pysznym serkowym kremem. Stwierdziłam ze jestem tylko człowiekiem, życie trzeba sobie jakoś osłodzić a że truskawek jest coraz mniej to trzeba sie pośpieszyć. Postanowiłam troche na spontan, co mi wpadnie w ręce. Pyszny czekoladowy mus, z dosłownie 3 składników, i na to ubita śmietana. proste a jakie pyszne. I największym plusem tej tarty jest to że oprócz odrobiny w cieście kruchym, nie zawiera w ogóle cukru ani w musie, ani w śmietance. Serdecznie polecam , jest pyszna.
Mama zajadała az jej sie uszy trzęsły a innym też bardzo smakowało :)
Pomysł na banalnie prostą ale przeuroczą dekoracje roztopiona czekoladą zaczerpnęłam od Komarki, bo nie miałam w ogóle weny do dekoracji ;)

PYSZNA TARTA TRUSKAWKOWA Z MUSEM CZEKOLADOWYM I BITĄ ŚMIETANĄ
ciasto kruche:
200 g mąki
2 żółtka
25 g cukru
125 g masła
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
szczypta soli

Mąkę przesiać, dodać cukier, sól i kawę rozpuszczalną i pokrojone w małe kawałki masło. Siekać nożem, aż do uzyskania tzw kruszonki. Następnie dodać żółtka , przesiekać i zarobić krótko w kulkę. Wstawić do lodówki na 1h. Następnie ciasto wyłozyć do formy na tartę (wysmarowanej masłem i ewentualnie bułką tartą). Ponakłuwać widelcem i piec w piekarniku w temp. 180 stopni przez około 30 minut. Po upieczeniu wystudzić.





mus czekoladowy:
250 ml śmietanki 30%
100 g czekolady gorzkiej
50 g masła
1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w odrobinie wody
ponadto: 0,5 kg truskawek
ok 400 ml śmietanki 30%
śmietan-fix
50 g gorzkiej czekolady
łyżeczka ekstraktu waniliowego

Śmietankę wlać do rondelka, doprowadzić do wrzenia. W między czasie do średniej miski wrzucić połamaną gorzką czekoladę.Gorącą śmietankę wlać do miski z czekoladą, dokładnie wymieszać. Następnie dorzucać po kawałku masła i ubijać trzepaczką. Do ubitego musu, wlać rozpuszczoną żelatynę , dokłądnie wymieszać . Następnie wylać na upieczony spód z ciasta kruchego i wstawić do lodówki do momentu jak bedzie zastygnięta ( a przynajmniej tylko wierzch :), by móc spokojnie wykładać ubita śmietankę.)
Gdy krem zastygnie wyłozyć na niego ubita śmietankę: 400 ml śmietanki 30% ubić na sztywno , pod koniec ubijania dodać śmietan-fix ( jesli nie lubimy to nie musimy, ale według mnie śmietana staje sie troche sztywniejsza i da radę polezeć chwilkę dłuzej i nie płynie), pod koniec dodać jeszcze ekstrakt.
Ubita smietankę wyłożyć na zastygniety mus czekoladowy, wyrównać i ułozyć umyte i pokrojone truskawki, polac roztopioną gorzką czekoladą.


3 komentarze:

  1. Taką tartą można osłodzić życie! Świetnie się do tego nadaje. Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. prześliczna tarta na niezwykłych zdjęciach.

    OdpowiedzUsuń