05.07.2011

Cupcakes-czekoladowe minibabeczki

 Nie mam dzisiaj za dużo czasu, zeby rozpisywać sie, opowiadać jak te mini babeczki pysznie smakują.
Swoją strkturą przypominają bardziej mięciutkie ciasteczka niż babeczki. Upiekłam je w dwóch rozmiarach. W mini papilotkach (takie jak do trufelków, na jeden kęs) i w standardowych papilotkach jak do muffinek.
Te malutkie, wyglądaja uroczo, ale u mnie bardzo szybko znikaja, wiec do zdjęc poszła duża babeczka, a malutkim zdązyłam zrobic tyko jedno zdjecie. Przepis z kwestiismaku,troszke zmodyfikowany


 CUPCAKES - CZEKOLADOWE MINIBABECZKI Z CZEREŚNIAMI
składniki:
200 g masła miękkiego
150-160 g cukru pudru
100 g gorzkiej czekolady,roztopionej i ostudzonej
2 jajka, lekko ubite
175 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyzka kako
150 ml mleka
polewa: 50 g roztopionej czekolady gorzkiej + 2 łyzeczki miekkiego masła
ponadto: po jednej czereśni na każdą babeczkę


Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blache na babeczki wypełnić papilotkami.
Masło utrzeć z cukrem do białości. Ciągle ubijając dodawać po kolei: roztopionej i ostudzonej czekolady, ubite jajka. Potem na zmiane przesianą mąke ,proszek do pieczenia, kakao z mlekiem.
Papilotki napełniać do 3/4 wysokosci, piec w nagrzanym piekarniku do 10 - 20 minut (zalezy od wielkosci), do suchego patyczka.
Babeczki wystudzić i polać polewą czekoladową ( roztopioną czekolade wymieszać z masłem), udekorować czereśniami.

2 komentarze:

  1. one są takie ładne z tą czereśnią na wierzchu! lubię babeczki, bo zawsze wyglądają tak uroczo. i smakują.

    OdpowiedzUsuń
  2. i są jedne z najszybszych i najprostych wypieków pod słoncem:D uwielbiam :D

    OdpowiedzUsuń