11.01.2013

Skoleboller - norweskie bułeczki kokosowo-kardamonowe


Jak zobaczyłam przepis na te bułeczki u Dorotuś to wiedziałam że musze je zrobić! Swoje postanowienia zamieniłam w czyny i w któryś z zimnych wieczorów upiekłam oto te bułeczki. Kilka poszło dla mojego chłopaka na uczelni, reszta została dla nas, tak czy inaczej wszędzie bardzo smakowały :)
Kardamon moim zdaniem pasuje tu wyśmienicie, dzieki niemu bułeczki zyskały zupełnie innego smaku :)
Polecam każdemu do wypróbowania! :))

Skoleboller - norweskie bułeczki kokosowo-kardamonowe
składniki na ok. 16 bułeczek

325 ml mleka
50 g masła roztopionego
500 g mąki
75 g drobnego cukru
1,5 łyżeczki kardamonu zmielonego
1/2 łyżeczki soli
1 jajko, roztrzepane
15 g drożdzy świeżych

Mleko podgrzać żeby było ciepłe.Do mleka dodać masło,cukier, jajko i wymieszac. Z drożdzy zrobić rozczyn.  Mąkę przesiac, dodać sól, kardamon, rozczyn z drożdzy i mleko. Wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Odłożyć do wyrastania na ok. 1,5 godziny, po połowie czasu można odgazować.

w tym czasie zrobić budyń:
4 żółtka
40 g maki ziemniaczanej
500 ml mleka
75 g drobnego cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

w garnku zagotowac 400 ml mleka z połową cukru. Drugą połowę cukru utrzec z żółtkami aż będa puszyste i kremowe. Dodać do nich mąkę oraz reszte mleka. Zmiksowac. Do gotującego mleka wlać mieszaninę z żóltek.Mieszać i gotowac do zgęstnienia. Gotowy, gorący budyń wymieszac z ekstraktem. Ostawić do ostudzenia. Można posypac cukrem pudrem, wtedy na powierzchni budyniu nie pojawi sie kożuch. Schłodzić w lodówce.

Ciasto podzielić na 16 częsci. Z każdej uformowac bułeczkę, odstawić do napuszenia, nastepnie dnem szklanki zrobic dołek, uzupełnić go budyniem za pomocą szprycy.Piec przez ok. 15 minut w 190 stopniach.

lukier:
2 łyżki gorącej wody
1,5 szklanki cukru pudru
wiórki kokosowe

Cukier utrzeć z wodą grzbietem łyzki. Bułeczki polukrować, brzegi obsypac wiórkami kokosowymi.


 

6 komentarzy:

  1. Super się prezentują te bułeczki ;) bardzo ładne ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. piękne są! delikatne i leciusieńkie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Skoleboller, czyli szkolne bułeczki :)
    Uwiebiam je! :D

    Masz racje, kardamon nadaje super posmak i sprawia, że bułeczki nie smakują jak zwykłe drożdżówki :D

    OdpowiedzUsuń
  4. zakochałam się! przepis zapisuje, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bułeczki z kardamonem . To musiało być pycha!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Kończą mi się zapasy kardamonu, ale na te ciacha jeszcze starczy :)

    OdpowiedzUsuń