7.01.2013

Sernik z orzechami laskowymi w polewie czekoladowej


Witam wszystkich ciepło! :) Mimo że za oknem przynajmniej u mnie biało od kołderki śnieżnej, która pokryła krakowskie ulice. Nie wiem dlaczego ale ten sernik, który dzisiaj zaprezentuje własnie tak mi sie kojarzy... zimowo. Nie pytajcie dlaczego... niezbadane są obszary mojej wyobraźni :)
Sernik miał być obłedny, przepyszny i w ogóle... mnie jednak niezachwycił. Jednak wiem w czym tkwi problem i nastepnym razem poprawie się grzecznie i myślę urzeknie mnie tak samo jak autorke przepisu Dorotuś z moje wypieki. Mój deficyt likieru Frangelico zastapiłam innym likierem, który myslałam ze zastąpi wyśmienicie oryginalny likier. Mój pochodził z Sycyli, gdzie go kupiłam, był to likier z orzechów laskowych z wanilią. Okazało się ze w smaku oraz w konsystencji nie jest tak skoncentrowany jak Frangelico, nad czym ubolewam. Miałam okazje pić Frangelico i to jest przejscie wprost na niebiosa. Tutaj podobnej wycieczki nie doświadczyłam. No nic, niepoddałam sie, dodałam syropu migdałowego i wyszedł mi nieco już inny sernik o innym aromacie. Nie mówie że był zły, bo był smaczny, ot co zwykły sernik tylko z delikatnym posmakiem migdałowo-orzechowo-waniliowym. Małym minusem okazała sie polewa, która niestety przynajmniej u mnie (choć stosowałam sie do przepisu jak nigdy) zastygła na amen. W każdym razie, nie sprawiło to że sernik nie został pochłoniety, bo każdy z chęcia spóbował. Nastepnym razem, zaopatrzę się w Frangelico, podrasuję odrobine polewę i powinno wyjść jak ta lala. Tak czy inaczej sernik polecam, bo wyszedł, i to całkiem okej, poprostu nie te oczekiwania miałam. Koniec pogaduszek, zabieram sie za przepis :)

SERNIK Z ORZECHAMI LASKOWYMI
tortownica o śr. 22-23

spód:
120 g ciastek kakaowych (np. oreo lub hity) bez nadzienia
50 g orzechów laskowych,podpieczonych
55 g masła, roztopionych

Ciastka i orzechy zmielić i wymieszac z roztopionym masłem. Tortownice (spód) wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć spód ciasteczkowy. Wyrównać dokładnie i wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

masa serowa:
1 kg sera twarogowego zmielonego przynajmniej dwa razy
3 duże jajka
80 ml Frangelico ( ja dałam 80 ml likieru z orzechów laskowych z wanilią + syropu migdałowego z 3 łyżki dla aromatu i smaku)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru pudru

Wszystkie składniki zmiskować ze sobą do połaczenia, krótko by masa sie nienapowietrzyła. Masę serową wylać na spód ciasteczkowy. Piec w 150 stopniach przez ok. 1h 20 minut, lub do momentu aż sernik będzie ściety, lekko luźny ale nie płynny. Odstawić do wystygnięcia. Nastepnie wstawić na całą noc do lodówki.

polewa:
200 g czekolady gorzkiej
50 g masła

dodatkowo:
orzechy laskowe bez skórki

Czekoladę posiekać. W rondelku rozpuścić masło, dodać czekolade i wymieszać do rozpuszczenia. Oblac sernik polewą,Wierzch oraz boki. Udekorować orzechami laskowymi, dowolnie :)


6 komentarzy:

  1. obłędny sernik upiekłaś:) a jak udekorowany!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale :)
    Tak to jest, że do co niektórych wypieków mamy wysokie oczekiwania, a okazuje się, że to jednak nie to... Grunt to w końcu znaleźć swój smak :)

    OdpowiedzUsuń