01.08.2012

Rolada jagodowa

 Na blogu znowu boróweczki. Wybaczcie ale to moje ulubione owoce z dzieciństwa ... ostatnio sobie odbudowuje ten smak :D Lubiałam chodzić umorusana od borówek z całą fioletową buzią ... a w dodatku są poprostu pyszne małe kuleczki. Dzisiaj będzie o roladzie z bloga znowu niezastąpionej Dorotuś. 
Rolada jest przepyszna,delikatna,z przepyszną domową konfiturą jagodową i leciutką bita śmietaną. 
Naprawdę polecam. To była moja pierwsza rolada w życiu ... trochę się bałam że nie wyjdzie bo trzeba uwazac zeby ją nie spiec i zrolować ale wszystko poszło jak po maśle i szybko. Zapraszam na kawałeczek rolady:)

P.S.: korzystając z tego że do pracy mam jeszcze kilka godzin pisze teraz, spróbuje znaleść jakąs wolną chwilę i napisac i poukładać posty które powinny się tu znaleść ponieważ mam naprawde całkiem sporo zaległych wypieków. Takim sposobem posty będą dodawac sie same wtedy kiedy będe chciałą ( harmonogram na blogspocie czasem ratuje życie :D) a ja nie bede miec zaległości :)


ROLADA JAGODOWA

biszkopt:
3 duże jajka
50 g drobnego cukru
40 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

 Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać aż piana będzie sztywna i błyuszcząca. Dodawać po jednym żółtku, zmiksować, przesiać mąki i proszek do pieczenia najlepiej w 3 partiach i wmieszac szpatułką.
Masę biszkoptową wyłożyć na blache wyłozoną papierem o niewysokich brzegach (ok.43x28 cm. Wyrównać.Piec w 170 stopniach przez 12 minut.Wyjąc z piekarnika,ściągnąć papier do pieczenia, biszkopt położyć na ściereczce czystej lub ręczniczku lnianym i zwinąc razem z ręczniczkiem.Ostudzić.

ponadto:
słoik konfitury jagodowej ( Dorotuś pisze że potrzebujemy 340 g )
250 ml śmietany 30%
1/4 litra jagód
cukier puder do oprószenia

Ostudzoną roladę rozwinąć, posmarować warstwą konfitury. Wyłożyc ubitą kremówkę ( nie do samych brzegów) , posypać jagodami i zwinąć znowu roladę uważajać by nic nam nie wypłynęło.
Posypać cukrem pudrem i zjadać :)


1 komentarz: