10.07.2012

Tort śmietankowo-truskawowy z białą czekolada

 Tak jak wcześniej wspominałam, u mnie sezon truskawowy trwa pełną parą. Truskawki podobno się już kończą, ale co tam! Ja dodaję przepis na tort śmietankowo-truskawowy z białą czekoladą, który robiłam 3 razy. Raz z obowiązku, drugi do domu, a trzeci na urodziny przyjaciółki- za każdym razem wyszedł przepysznie! A co chyba najpiękniejsze mojej przyjaciółce i obecnym gościom również strasznie smakował. Niby nic trudnego, ale pyszne w swej prostocie... jest pysznie leciutki, truskawowy i z przepysznym kremem z białej czekolady... a do tego akcent kokosowy w postaci wiórek, który cały tort jest oprószony:)
Gorąco polecam:))

TORT ŚMIETANKOWO-TRUSKAWOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ
/tortownica o śr. 22-24 cm/
biszkopt:
6 jajek
1 niepełna szklanka cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

ponczowanie:
sok z połowki cytryny
woda do uzupełnienia szklanki

ponadto:
z 1/2 kg truskawek
małe opakowanie wiórków kokosowych

krem:
500 g mascarpone
500 ml smietany 30%
200 g białej czekolady

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.Ostudzić. Śmietane 30% dobrze schłodzoną przelać do miski - ubić. Następnie powoli wlewać ostudzoną czekoladę i zmiksowac krótko. Dodać mascarpone - zmiksować. Nie miksowac zbyt długo ponieważ krem może sie zwazyć. Jesli krem jest zbyt rzadki odstawić do schłodzenia, by lepiej sie nim operowało.

biszkopt:
Białka odzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodając po łyżce cukru. Ubijamy aż piana będzie sztywna i błyszcząca, a cukier rozpuści się. Dodajemy po żóltku i miksujemy. Następnie w 3-4 partiach przesiewamy mąki i mieszamy za pomocą szpatułki. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenie(spód) i pieczemy w 170 stopniach ok.40 minut do suchego patyczka. Gdy patyczek jest suchy, biszkopt wyjmujemy i rzucamy niz o podłoge z wysokosci mniej wiecej pól metra. Odstawiamy do wystygnięcia. 

Wystudzony biszkopt dzielimy na 3 blaty. Wystudzone biszkopty ponczujemy wymieszanym sokiem z cytryny i wodą.Spód kładziemy na talerzu lub paterze,nakładamy troche kremu, na to wykładamy część pokrojonych truskawek w plasterki, na to kolejny blat -> wszystko analogiczne. Na górze ma znaleśc sie 3 blat. Ostatnią część kremu wyłozyć na tort i obłożyć boki oraz góre tortu równo. Boki udekorować wiórkami kokosowymi, a góre truskawkami ( u mnie dodatkowo jeszcze płatki kokosowe)
Smacznego:))



8 komentarzy:

  1. porywam przepis ;) zrobię na urodzinki

    OdpowiedzUsuń
  2. o rzesz Ty!
    wygląda obłędnie. ach!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały tort! Wygląda imponująco!!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. cudny tort! taki wakacyjny:) wproszę się na kawałek;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Truskawka i biała czekolada zawsze świetnie do siebie pasują;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudownie delikatny, kusi swoim słodkim wyglądem. Uroczy i na pewno super smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziekuje za miłe komentarze! Był naprawde leciutki i pyszniutki! :D

    OdpowiedzUsuń