28.05.2012

Kruche ciasto z owocami i budyniową pianką

 Tak jak obiecałam powoli odrabiam się z przepisami które zdąrzyłam wypróbować na przestrzeni 2 miesięcy. Dzisiaj będzie przepis na ciasto iście wiosenno-letnie, z jak zawsze niezawodnego bloga MojeWypieki. 

Kruche ciasto z owocami i budyniową pianką! Robiłam go juz chyba z 5 razy i za każdym razem smakowało bardzo innym ale i mnie również. Bywało że robiłam hurtowo po 2 blaszki ale to juz inna sprawa :D Moja siostra pochłaniała kawałek za kawałkiem, kiedy zrobiłam go za pierwszym razem w domu zjadła prawie pół blaszki wiec chyba lepszej rekomendacji nie ma!:D
Kruchy spód i kruszonka są mało słodkie, ale pianka doskonale równoważy i nadaje słodkości ciastu, owoce są lekko kwaskowe i sprawiają ze ciasto nabiera świeżości,lekkości. Ciasto naprawde polecam, jest ekonomiczne, dobrze się kroi i znosi nawet dłuuugą podróż w mega słońcu :P W oryginale było z malinami, u mnie są to brzoskwinie ( z puszki) i maliny.
Zapraszam na kawałek! :)


KRUCHE CIASTO Z OWOCAMI I BUDYNIOWĄ PIANKĄ
kruche ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
250 g masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyzki cukru pudru
5 żółtek

Mąkę pszesiać wraz z proszkiem i cukrem pudrem, dodac masło lub margarynę, posiekać, dodać żóltka i zarobić ciasto. Ciasto podzielić na 2 częsci : 60 % i 40%, każdą część włożyć do woreczka i włożyć do zamrażarki by ciasto było bardzo zimne i łatwo dało się trzeć. Blaszkę 25x25 wyłozyć papierem do pieczenia ( tylko spód). Na spód zetrzeć większą część ciasta ( 60%), wyrównać dłonią i piec przez ok. 20 minut w 190 stopniach do zezłocenia. Odstawić do wystudzenia.

pianka:
5 białek 
1 szklanka cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego ( w sumie 80 g proszku)
1/2 szklanki oleju

ponadto:
1 mała puszka brzoskwiń lub 1/2 dużej puszki
ok. 0,5 kg malin 

Białka ubić na sztywną pianę, dodawać powoli cukier + cukier waniliowy po łyżce. Ubijać aż piana będzie lśniąca i sztywna. Nastepnie powoli dodawać proszek budyniowy i dokładnie zmiksować aż do rozpuszczenia sie proszku budyniowego. Cienką stróżka wlewać olej i zmiksować do połaczenia. Piankę wylac na podpieczony spód. Na niej ułozyć brzoskwinie ( u mnie pokrojone w plasterki, ciasno koło siebie ułozone). Na brzoskwinie ułozyc maliny, można lekko doscisnąc. Na wierzch zetrzec reszte ciasta (40%), wyrównać. Piec w 190 stopniach przez około 30-40 minut. Wyjąc, ostudzić, można opruszyć cukrem pudrem.

Smacznego:)





P.S.:  Dodaje filmik z utworem, na dobranoc bo wkońcu późno już ... wiem, wiem... to nie najnowszy odcinek, ale błagam... słyszycie go? jak normalnie kolana mi sie uginają gdy on śpiewa , tak przy tej piosence na chwile zamarłam. Pieknie poprostu... moze też za sprawą Dżemu ... sentyment. Ale dla mnie cudo <3
Marcin Spenner - Do kołyski

4 komentarze:

  1. urocze zdjęcia!
    a ciacho baardzo letnie ;] lekkie i tak obficie owocowe! mniaaaam ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smakowite połączenie smaków;)

    OdpowiedzUsuń
  3. cudne ,letnie ciasto :) i boski talerzyk !!! Tez chce taki :)

    OdpowiedzUsuń