02.01.2012

Sernik Krakowski z kratką

Witam w Nowym 2012 roku. Mam nadzieje że u was sylwester był udany :) Ja od ok 2 tygodni próbuje sie wyleczyć z krtani,zabawa sylwestowa nie pomogła ( chociaż źle też nie zrobiła xD ) ale przynajmniej wniosła troszkę luzu ;) Trzeba sie wykurowac i koniec. Bo zaczynam rok, chyba natrudniejszy bo juz tylko 5 miesięcy do matury a potem nie ma bata, tylko zaczynamy powazne życie do którego sie chyba nikomu nie śpieszy:) postanowienia jako takie są , chociaż specjalnie nie zalezy mi na wymyślaniu co rok, poprostu dobrze oddzielić grubą krechą pewne rzeczy i zacząc na nowo. U mnie tą motywacją był włąsnie sylwester, chociaż w ciągu roku również zdarza mi się zaczynanie na nowo:) Nigdy nie jest późno na zmiany i starania:) Ważne by co jakiś czas potrzebować tych zmian i chcieć bo nie ma nic gorszego jak tkwienie w jednym punkcie. Ja spróbuje świadomie i rozsądnie, według moich postanowień żyć i przede wszystkim starać się i zmienić to co przydałoby sie zmienić:) No ale ... przejdźmy chyba do tego co w tym blogu najważniejsze czyli czegoś bardziej kulinarnego.
Dzisiejszy wpis będzie o serniku który raczył nas smakiem na świątecznym stole ( strasznie powoli mi idą te świąteczne wpisy :D). Sernik robiłam już naprawdę milion razy, zawsze wtedy kiedy jest okazja na serniki, czyli święta, imieniny, urodziny lub jakieś jeszcze inne rodzinne okazje. Sernik jest naprawde pyszny, to typ tradycyjny, wiec nie spodziewajcie sie aksamitnego wnętrza, tak jak u serników pieczonych w kąpieli wodnej i chłodzonych . Mimo tego że takie aksamitne naprawde uwielbiam bo są jak deser to ten jest naprawde pyszny, i skoro juz na stałe wszedł do naszego światecznego menu to znaczy że naprawdę warto:) Przepis znalazłam kilka lat temu w internecie, chyba na blogu Liski ale uciąc ręki bym sobie nie dała :D lekko zmodyfikowany. Serdecznie polecam :)

SERNIK KRAKOWSKI Z KRATKĄ
/blacha 35x25/

ciasto kruche:
400 g mąki
4 żółtka
250 g masła 
50 g cukru drobnego ( ja używam pudru)
szczypta soli

Z podanych składników zagnieść ciasto, schłodzić przez ok. 30 minut. Blachę wysmarować masłem, obsypać bułtką tartą. Ciasto rozwałkować na blachę (zostawiając 1/4 ciasta na kratkę) tworząc na bokach tzw. rant. Spód podpiec około 15-20 minut w 180 stopniach. Wystudzić.

Masa serowa:
1,5 kg sera białego zmielonego lub jak na serniki.
6 jajek - (osobno żółtka i białka)
230-250 g cukru pudru ( do smaku)
5 łyżek mąki ziemniaczanej
1 łyżka ekstraktu waniliowego
120 ml śmietany 30%
100 g masła

Masło utrzeć do miękkości, dodając powoli żóltka pojedynczo. Dodawac powoli cukier, wanilię oraz śmietanę wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Na samym końcu dodac ser i zmiksować do połaczenia składników. Białka ubić na sztywną pianę, i delikatnie wmieszać w masę serową za pomocą szpatułki. Masę wylać na podpieczony spód. Na wierzch ułozyć kratkę z ciasta. Kratkę można posmarować żóltkiem. Wstawić do piekarnika i piec w 170 stopniach przez około 1-1,5 h. To wszystko zalezy od sera. Trzeba pilnować, i piec do suchego patyczka. Jesli wierzch rumienił by sie zbyt szybko, zalezy przykryć folią aluminiową. Ostudzić w piekarniku.


2 komentarze: