4.01.2012

Sernik chałwowy z polewą


 Sernik przygotowany na sylwestrowy czas dla mojej mamy, żeby mogła poczestować swoich gości. W domu było dużo pysznego twarogu ze wsi i postanowiłam że musze zrobić jakiś sernik. Zaczęłam szperać w szafkach i okazało się że mam chałwę, wiec decyzja była prosta - sernik chałwowy który planowałam juz od jakiegos czasu:) Sernik jest naprawde smaczny, delikatny i kremowy. W środku są chrupiące kawałeczki chałwy. Spód do tego sernika zrobiłam z częsci spodu do sernika z masłem orzechowym i polewą czekoladową ( bo mi zostało z kiedyś w zamrażarce :)) i wymieszałam z już własciwym spodem który jest w tym przepisie. Jeśli ktoś ma ochote na taką kombinacje to polecam bo bardzo dobrze smakuje spód z orzeszków ziemnych i czekolady z masa serową ale przepis podaje taki jaki jest w oryginale( z moje wypieki). :)

 SERNIK CHAŁWOWY
/forma o śr. 23 cm/

spód:
100 g ciastek digestive(lub herbatników)
40 g masła
Ciasteczka rozkruszyć na pył i wymieszać z roztopionym masłem. Tortownice wyłozyć papierem do pieczenia, wysypac ciasteczka na spód i wyrównać. Odstawić.

masa serowa:
 800 g sera twarogowego zmielonego lub jak na serniki
3/4 szklanki cukru pudru
 4 duże jajka
125 ml śmietany 30%
2 łyżki mąki ziemniaczanej
300 g chałwy pokruszonej  (smak ulubiony- u mnie waniliowa)
2 łyzeczki ekstraktu waniliowego

Ser utrzeć z cukrem. Dodawać jajka, jedno po drugim.Dodać śmietane,ekstrakt, mąke ziemniaczaną. Chławę pokruszoną wmieszać do masy serowej szpatułką. Masę wylac na spód, wyrównać. Piec w temp. 170 stopni przez około 1 h. Na dole w piekarniku ustawić naczynie żaroodporne z wodą ( pieczemy w kąpieli wodnej). Sernik studzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąc ,potem wystudzić do końca . Polać polewą i schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.

Polewa chałwowa:
150 g chałwy
125 ml śmietany 30%

Oba składniki wymieszac w garnuszku. Można użyć blendera żeby uzyskać gładką konsystencję. Podgrzać. Przestudzić i wylac na wierzch sernika.


12 komentarzy:

  1. Brzmi cudnie i myślę, że będzie to następny sernik, który zrobię. Szczególnie, że wiaderko sera twarogowego stoi sobie w lodówce :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo dobry ten sernik - tez kiedyś go robiłam i wszystkim smakował - ale polecam sernik szafranowy

    OdpowiedzUsuń
  3. też mam go w planach,wygląda przepysznie

    OdpowiedzUsuń
  4. ale babka : szafranowy , mówisz? :) kurcze, to wezme pod uwage tą propozycje przy nastepnym nadmiarze sera :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy ta woda ma być gorąca?

    OdpowiedzUsuń
  6. ja wlewam prosto z czajnika, ale wydaje mi sie ze nie jest to obowiązkowe :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Prosto z czajnika czyli gorąca?

    OdpowiedzUsuń
  8. sZALEŃstwo!
    poproszę kawałek!
    Aż chciało by się zjeść, choć nie powinnam :)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. anonimowy: tak
    dream-about-muffins: oj tam oj tam. kawałek dla ciebie :D

    OdpowiedzUsuń
  10. To jeden z ulubionych sernikow Mezczyzny-chalwozercy. Wyglada przepieknie na twoich zdjeciach, az nabralam ochoty, by znow go zrobic!

    OdpowiedzUsuń
  11. wygląda cudnie;D

    www.madallens.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń