30.01.2012

Biały Tort Malibu


 Na wstępie chciałam przeprosić że tak długo mnie nie było. Brak czasu i inne czynniki spowodowały że zupełnie nie myslałam o tym żeby dodać coś na bloga. Przewinęło sie kilka wypieków, niestety zdąrzyłam sfotografować raptem dwa ale uda mi się mam nadzieje to nadrobić :)
Dzisiaj będzie przepis na Tort Malibu - a właściwie biały tort kokosowy z czekolada z przepisu Dorotuś.
Cóż... co to tego torta mam mieszane uczucia. Przepis podaję ponieważ wszystko w nim wyszło i być moze ktoś będzie miał ochote skorzystać, ale mnie on nie zachwycił. Ot to zwykły tort. Blaty biszkoptowe przełożone kremem z kremówki i mascarpone. Ja wiórek nie mieszałam z kremem, jedynie posypywałam każdą warstwę razem z wiókami z czekolady. Tort jest smaczny, chodzi mi jedynie oto ze nie ma jakiegoś specjalnego smaku, ponieważ kokos jest delikatny. Tort jest dość neutralny ale to rowniez zalety ponieważ można go łatwo modyfikować :) W każdym bądź razie zapraszam do skosztowania, choćby po to by go ocenić :)

BIAŁY TORT MALIBU
biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki cukru drobnego
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Białka oddzielić od żóltek. Ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier partiami. Ubijać. Powoli dodawać żóltka. Mąki wymieszać, przesiać w partiach do masy i delikatnie wymieszać. Przelać do formy o śr. 22 cm wyłozonej papierem do pieczenia. Wyrównać.Piec w 180 stopniach przez około 30 minut, lub dłużej do suchego patyczka.Gorący upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i upuścić na ziemie z wysokosci ok. 60 cm. Studzić dalej w piekarniku. Ja przekroiłam na 2 częsci. 

Krem kokosowy:
500 g mascarpone
250 ml śmietany kremówki
4 łyżki likieru kokosowego
1/4 szklanki cukru pudru

Śmietanę ubić , dodac mascarpone i delikatnie wymieszać lub zmiksowac na małych obrotach. Dodać likier i cukier puder. Zmiksowac lub wymieszać.

nasączenie:
50 ml likeru kokosowego
50 ml wody
wymieszać.

 ponadto:
wiórki kokosowego do posypania
wiórki z gorzkiej czekolady

Pierwszy blat biszkoptu nasączyć połową likieru+wody. Wyłożyć krem. Posypać obficie wiórkami kokosowymi, na to wiórki czekoladowe, przykryć drugim blatem biszkoptowym i postapić ze wszystkim tak samo jak poprzednio. Boki i wierzch wysmarowac kremem. Boki udekorowac wiórkami kokosowymi lub jak u mnie płatkami kokosowymi, a na wierzchu udekorować resztą kremu. Ja użyłam rękawa cukierniczego i odpowiedniej koncówki,wiórek czekoladowych i perełek cukrowych srebrnych.
Smacznego!;)

6 komentarzy: