05.02.2012

Chlebek bananowo-kakaowy z kawałkami białej czekolady

 O sławie chlebka bananowego Sophie Dahl nie muszę chyba opowiadać, ponieważ nie ma chyba osoby w blogosferze która by go nie robiła, albo o nim nie słyszała.Musze powiedzieć że jeśli chodzi o te wszystkie bananowe wypieki to nie ciągło mnie do nich. Pamiętam, że raz zrobiłam z siostrą muffiny bananowo-marchewkowe, które sie troche spaliły ( było to dawno temu xD ) i od tamtej pory jakoś nie miałam miłych wspomnień z bananem jako składnik ciasta, bo mi te muffiny ani troche nie smakowały. No ale człowiek sie strarzeje i całe szczęscie mądrzeje, i mnie to nie ominęło, nawet jesli chodzi o tak prozaiczną rzecz jak ciasto. Zrobiłam, i szczerze żałuje że dopiero teraz. Chlebek jest pyszny, choć to własciwie ciasto najzwyklejsze. Smakowało wszystkim bez wyjątku dlatego z czystym sumieniem polecam ten przepis.Dzisiejszy chlebek bazował na przepisie z książki "Apetyczna panna Dahl" ale ja co nieco zmodyfikowałam, i zrobił sie pyszny chlebek bananowo-kakaowy z kawałkami białej czekolady. 

Dzisiejszy wpis oraz przepis dedykuje mojemu koledze M. któremu obiecałam i chciał go już w piątek :D Niestety przepis dopiero dzisiaj ale dedykacja jest, tak jak prosiłes :D

CHLEBEK BANANOWO-KAKAOWY Z KAWAŁKAMI BIAŁEJ CZEKOLADY
75 g miękkiego masła
2 dojrzałe banany
180 g cukru brązowego
2 jajka
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
*100 g mąki pszennej razowej
70 g mąki pszennej zwykłej
2 łyżki kakao gorzkiego
100 g białej czekolady

* jesli nie mamy mąki pszennej razowej, możemy użyć jakiejkolwiek, lub użyć tylko mąki zwykłej w sumie 170 g. Jednak pszenna razowa nadaje troche innego charakteru chlebkowi. Jeśli nie mamy ochoty możemy ominąc kakao oraz białą czekoladę wtedy wyjdzie zwykły chlebek bananowy. Możemy też zamiast białej czekolady użyć gorzką, ale biała fajnie smakuje w tym bananowo-kakaowym chlebku. Generalnie możemy modyfikowac,modyfikować,modyfikować!!  :)

przygotowanie:
 Masło utrzeć z cukrem, dodając międzyczasie jajka pojedynczo.Ubić krótko by masa trochę sie napowietrzyła. Dodać ekstrakt waniliowy, banany, zmiksować dokładnie by nie było grudek bananów. Następnie dodać mąki,kakao, sól oraz sodę i krótko zmiksować na najniższych obrotach tylko do połączenia sie składników (można to zrobić ręcznie). Czekolade posiekać drobno i dodać do masy. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, masę wylać do foremki i piec w 180 stopniach przez około 45-60 min, do suchego patyczka.

2 komentarze:

  1. Zabrałabym sobie jeden kawałek jutro do pracy ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ach! uwielbiam bananowe chlebki.
    a Twój wygląda naprawdę kusząco.

    OdpowiedzUsuń