23.11.2011

Ciasteczka maślane z mąką żytnią

 Dzisiaj będzie o pysznych ciasteczkach, które przygotowałam kilka dni temu. Są maślane, zdrowsze niż te sklepowe bo z mąką żytnią i  robi się je błyskawicznie ( u mnie zajęło to 10-15 minut bez pieczenia)
Bardzo polecam, bo nakład pracy niewielki a przy okazji mamy coś słodkiego, co osłodzi nam zimne, pochmurne dni. Mnie ostatnio smutek nie odstępuje na krok ale staram się zająć innymi rzeczami a od czasu do czasu piękę oto takie smakołyki :) Przepis pochodzi z mięsięcznika Kuchnia 06/2011 przedstawiony przez autorkę bloga lawendowy dom - Beatę Lipov. W oryginale jest mąka razowa ale ja nie miałam pod ręką, z żytnią sa również bardzo smaczne :)

MAŚLANE CIASTECZKA Z MĄKĄ ŻYTNIĄ
70 g mąki żytniej razowej
60 g mąki pszennej zwykłej
40 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
80 g masła miękkiego
1 łyżka cukru waniliowego lub łyzeczka ekstraktu z wanilii
70 g cukru pudru
2 łyżki mleka
dżem lub konfitura w ulubionym smaku (u mnie malinowa i z gorzkich pomarańczy)

W misce mieszamy wszystkie sypkie składniki oprócz cukrów. W drugiej misce ubijamy masło z cukrami,następnie dodajemy mleko. Wsypujemy sypkie składniki i mieszamy (lub ugniatamy) do momentu aż będzie wyrobione. Z ciasta formujemy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. W każdej robimy dziurkę palcem lub końcem drewnianej łyżki. Ciastka układamy na blasze i do dziurek nakładamy ulubiony smak dżemu lub konfitury. Pieczemy przez około 15-20 minut w 190 stopniach. ( trzeba pilnować czasu zeby się za bardzo ze przyrumieniły)
Smacznego:)

4 komentarze: