Przepis na tą babkę znalazłam jak zwykle u niezastąpionej Doroty z mojewypieki. I za nią cytuję. Sama nie wiem czemu ale bardzo często szukając konkretnego przepisu lub jakiejś inspiracji wybieram przepisy własnie z tego bloga. Babka jest pyszna, robiłam ją już chyba 2-3 razy. W trochę mniejszej foremce(czyli z połowy porcji), jednak przepis zamieszczam taki jaki jest w oryginale. Jest lekko cytrynowa, bardzo puszysta, mięciutka i można ją jeść i jeść. Ja ją zrobiłam już w tamtym tygodniu, jednak poprostu nie miałam czasu by wrzucić przepis, teraz to uzupełniam :D
PUSZYSTA BABKA PIASKOWA CYTRYNOWA
Składniki:
5 jajek
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
1¾ szklanki mąki (skrobi) ziemniaczanej (lub skrobi kukurydzianej)
200 g masła
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia (1 łyżeczka = 5 ml)
otarta skórka z 2 cytryn lub ulubiony ekstrakt lub aromat zapachowy
Formę o pojemności 2,6 litra wysmarować masłem, wysypać kaszą manną lub bułką tartą (bezglutenowcy np. zmielonymi migdałami bez skórki).Jajka (w całości, nie oddzielamy białek od żółtek) umieścić w misie miksera. Ubić na jasną, bardzo puszystą masę , przez kilka minut.Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier i dalej ubijać.Mąkę ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Dodać do masy jajecznej i wymieszać, do połączenia. Dodać skórkę lub ekstrakt, wymieszać.Masło roztopić w garnuszku, wrzące wlać do ciasta, zmiksować tylko do połączenia.Ciasto przelać do przygotowanej wcześniej formy (nie powinno zająć więcej niż 2/3 wysokości formy, inaczej 'ucieknie'; babka bardzo rośnie).Piec w temperaturze 170°C przez około 50 - 60 minut (pierwsze 30 minut w temperaturze 160ºC), do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, po kilku minutach wyłożyć na kratkę, by przestygła. Przed podaniem oprószyć pudrem.
bardzo ładne zdjęcia.
OdpowiedzUsuńa babeczka niczym chmurka... wygląda tak delikatnie ;]
http://www.karmel-itka.blogspot.com
http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com