17.08.2011

torcik bezowy z kremem czekoladowym i malinami


Torcik zrobiłam by jakoś rozsądnie zagospodarować białkami które sobie siedziały w lodówce po ostatnich ekscesach kulinarnych. Białka sie nie zmarnowały, a torcik jest naprawde pyycha. Kruchutka beza migdałowa, przełozona kremem czekoladowym i świeżutkimi malinami. Rozpływa sie w ustach! polecam :)
Inspiracją był przepis z moje wypieki :)

TORCIK BEZOWY Z KREMEM CZEKOLADOWYM I MALINAMI
blaty bezowe:
5 białek
250 g cukru pudru
1 łyzka soku z cytryny
150 g migdałów zmielonych na proszek

Dwie tortownice o śr. 18-20 cm wyłozyc papierem do pieczenia ( dno) .
Białka ubić na sztywną, lśniącą pianę, stopniowo dodawać po łyzce cukru pudru ciągle ubijając. Następnie dodać sok z cytryny,zmiksować. Następnie dodać proszek migdałowy, ostrożnie i najlepiej w 3 partiach, delikatnie łącząc szpatułką. (niemiksować). Gotową mase bezowo-migdałową podzielić na 2 równe częsci do 2 takich samych tortownic. Piec w 180 stopniach przez ok. 30-40 minut.Wyjąc i ostudzić.Wyjąc z tortownicy.

Krem czekoladowy
250 g serka mascarpone
150 ml śmietanki 30%
100 g czekolady gorzkiej roztopionej i ostudzonej

Ponadto:
maliny ( i tutaj ilosc zalezy od wielkosci tortownicy, i od tego jak gęsto ułozymy maliny na kremie)

Serek mascarpone + śmietankę zmiksowac na jednolitą masę. Dodać ostudzoną roztopioną czekoladę i delikatnie wymieszać. Krem mozna schłodzić troszkę jesli jest zbyt rzadki.
Jeden blat bezowy wyłozyc na patere lub talerz, na niego wyłozyc calutki krem, ułozyc maliny na kremie, przykryć drugim blatem. Wierzch można posypac kako gorzkim, przyozdobić malinami.
Smacznego:)


2 komentarze:

  1. Cuda, cuda. Uwielbiam bezę i taki krem! U nas zawsze robi się nieco mniej czekoladowy, w zasadzie to bita śmietana o smaku czekoladowym.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności. Gdyby nie dieta to chyba bym od razu poleciała do sklepu po składniki i zrobiła to kulinarne cudo.

    OdpowiedzUsuń