07.08.2011

Chrupiące ciasteczka z czekoladą

 Ponad tygodniowa nieobecność na blogu robi swoje. To wcale nie oznacza ze miałam ponad tygodniową przerwe od kuchni. Kilka przepisów bedzie musiało przeczekać na właściwy moment. Trochę zmeczona po weselu z moim chłopakiem ale juz troszke sie wyspałam więc zaczynam działać na blogu. Na pierwszy ogień ciasteczka (?) albo raczej ciacha, bo u mnie wyszły potężne :D śmialismy sie że w dwóch rękach trzeba je trzymać. Ciastka które zniknęły w zastraszającym tempie, były pyszne, na mące razowej więc o tyle zdrowsze. Słodkie, chrupkie, lekko ciągnące w środku. Mi bardzo smakowały, a jeśli smakowały również mojemu bratu który skwitował ze mogę je nawet sprzedawać i zeby zostawić mu jeszcze jedno ciastko na jutro, to musiały być dobre. On rzadko wyraża opinię tak pochlebną na temat wypieków :D Przepis z bloga Liski, bardzo polecam, ja napewno do niego jeszcze powrócę. U mnie proporcje zmniejszone o połowę, wychodzi około 15 ciastek, od siebie dodałam tylko łyżke miodu :)



CHRUPIĄCE RAZOWE CIASTKA Z CZEKOLADĄ
suche składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej razowej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyzeczki sody
mokre składniki:
100 g masła
1/2 - 3/4 szklanki cukru brązowego ( w zależnosci jak słodkie ciastka chcemy uzyskać)
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
100 g gorzkiej czekolady
1 łyzka miodu
przygotowanie:
Suche składniki wymieszać w misce. W  drugiej misce zmiksowac masło z cukrem, wbić jajko, dodać wanilię,miód i ciągle miksując wsypać suche składniki. Na końcu wmieszac posiekaną czekoladę. Blachę do pieczenia wyłozyć papierem do pieczenia. Używając łyzki ( ja uzyłam dość dużej do lodów dlatego takie giganty wyszły :D) formowac z masy kulki, układać na blasze, lekko rozpłaszczać, zostawiając między nimi dość spore odstępy. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Wstawić i piec ok. 15 minut.


3 komentarze:

  1. mniam,mniam,mniam,mniam,mniam,mniam.....

    OdpowiedzUsuń
  2. No tak, skoro posłużyłaś się łyżką do lodów to i giganty wyszły ;) Ale w sumie to chyba marzenie każdego amatora słodyczy - mieć ciastko duże jak talerzyk ;D No i zdrowe marzenie, bo i miód w owym ciastku i mąka razowa :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń