08.08.2011

Bułki hamburgerowe

 Przepis na bułki hamburgerowe, na szybko zeby sie troszke odrobić :D Bułki robi sie prosto,ja podzieliłam na 9 bułek, jak przy każdym cieście drożdżowym trzeba troche sie przyłozyć przy wyrabianiu, od tego zalezy puszystość bułek. Bułki są bardzo dobre, nieco większe niż normalne hamburgerówki ale jeśli chcecie możecie poprostu uformować troszke mniejsze :) Ciasto nie sprawia problemu także zachęcam do wypróbowania, bo nie ma nic lepszego tak od czasu do czasu jak hamburger homemade, zdrowszy i o niebo lepszy niz z fastfoodu :)

BUŁKI HAMBURGEROWE
500 g mąki pszennej
300 ml mleka
15 g drożdzy świeżych
1/4 kostki masła
2 łyzeczki cukru
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka soli
sezam do posypania

Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru. Odstawiamy na chwilkę. Do miski dajemy wszystkie składniki łącznie z drożdzami, bez sezamu. Wyrabiamy ciasto dokładnie, może to zając nawet ok. 20 minut. Porządnie wyrobione ciasto przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. W między czasie ciasto należy 2 razy odgazować, złożyć. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 9 równych częsci. Formujemy bułki, lekko spłaszczając. Wykładamy na blachę w dość dużych odstępach. Odkładamy na ok. 1 godzinę do wyrośniecia. Bułki smarujemy mlekiem lub rozbełtanym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w 180 stopniach ok. 20 minut, do zrumienienia.

1 komentarz: