24.07.2011

Sernik "niebo w gębie" < 3 :)


Sernik tak jak w tytule. Niebo w gębie. Jest pyszny, aksamitnie kremowy, odpowiednio słodki dla mnie i dla mamy ( chociaż siostra mówi ze za słodki). Ale ja i mama to raczej bardzo cukrolubne jestesmy, dla mnie naprawde idealny, w sam raz do niedzielnej kawy, którą sobie zaserwowałysmy. Noi jeszcze jeden plus: jest naprawde banalnie prosty, nie sądze by ktokolwiek miał z nim problem :) Bardzo polecam! Przepis pochodzi z bloga mojewypieki.




 SERNIK Z MASŁEM ORZECHOWYM I CZEKOLADĄ
/tortownica o śr. 22 cm/
składniki na spód:
200 g ciastek digestive lub zwykłych herbatników
50 g solonych orzeszków ziemnych
100 g gorzkiej czekolady
50 g masła

Ciastka (lub herbatniki) i orzeszki ziemne zmielić na proszek , na przykład w młynku do kawy lub malakserze. Masło i czekoladę rozpuścić w garnuszku, następnie połączyć ze zmielonymi ciastkami i orzeszkami. Dno tortownicy  wyłozyć papierem do pieczenie, nastepnie masą ciasteczkową wyłozyć dno tortownicy, wstawić do lodówki na czas przygotowywanie masy serowej.
* Na dno tortownicy zużyłam dokładnie połowę masy ciasteczkowej, drugą zamroziłam, bedzie na drugi sernik. Można oczywiscie nie robić z podwójnej porcji, tylko zmniejszyć składniki o połowę.


 Masa serowa:
 500 g sera twarogowego
 250 g kremowego masła orzechowego
125 ml gęstej śmietany 18%
150 g cukru
3 żółtka
3 jajka

 Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę zaczynając od sera, cukru,masła orzechowego,śmietany i na koniec jajka i żółtka. Zmiksowaną masę wylać na spód ciasteczkowy. Piec w temp 180 stopni, przez ok. 50 minut do momentu aż bedzie ściety z wierzchu.W piekarniku pod tortownicą umieścic naczynie żaroodporne wypełnione wodą. W między czasie przygotowac polewę czekoladową.






 Polewa czekoladowa:
 250 ml śmietany gęstej 18%
100 g gorzkiej czekolady
30-40 g brązowego cukru

Wszystko umieścić w garnuszku, podgrzewać do rozpuszczenia, i połaczenia sie składników, cały czas mieszając. Zdjąc z ognia. Wyjać upieczony sernik z piekarnika i delikatnie rozprowadzić polewe na wierzchu sernika. Piec dalej przez 10 minut. Sernik studzić w lekko uchylonym piekarniku. Ostudzony sernik schłodzić przez noc w lodówce.

1 komentarz: