31.07.2011

Ciasteczka Lawendowe

 Ciasteczka są bardzo smaczne, o delikatnej nucie lawendy. Mocno maślane, kruchutkie, delikatne jednym słowem naprawde dobre. U mnie wszystkim smakowało, nawet tym wybrednym. Dla tych co mają spory zapas lawendy w kuchni. Przepis pochodzi z bloga mojewypieki i za nim cytuję.


 MAŚLANE CIASTECZKA LAWENDOWE
200 g masła ( w temp. pokojowej)
3/4 szklanki cukru pudru
1 żółtko
szczypta soli
1 łyżka suszonych kwiatków lawendy ( lub 2 łyżki świeżych)
otarta skórka z cytryny lub 1 łyżka soku z cytryny
1,5 szklanki mąki
3 łyzki mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki zagnieść, podzielić na 2 części. Z każdej uformować wałek o grubości ok. 3-3,5 cm. Owinąc folią spożywczą, włozyć do lodówki na 2 h ( można trzymac w lodówce do 3 dni. Ja wlozyć na jakąs 1 h do zamrażarki. Schłodzone ciasto wyjąc, pokroić na 5-7 mm plasterki.Piec około 12-14 min. w temp 170 stopni. ( na blasze zostawić miejsce między ciasteczkami, rosną boki). Studzić na kratce.
Smacznego! :)


7 komentarzy:

  1. Uwielbiam lawendę i rośnie u mnie w ogródku :) Upiekę te ciasteczka bo wyglądają cudnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeśli pachną tak jak lawenda to już nalżą do grona moich ulubionych ciasteczek!

    OdpowiedzUsuń
  3. O tak, to klasyka kuchni francuskiej. Uwielbiam je!

    OdpowiedzUsuń
  4. tak tak, pachną i wyglądają cudnie, a ja sie strasznie ciesze ze odkryłam lawende w kuchni :D:)

    OdpowiedzUsuń
  5. mam suszoną lawendę, muszę takie upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  6. jakie urocze zdjęcia!
    pyszne ciasteczka.

    OdpowiedzUsuń