11.12.2013

Torcik gruszkowy GIANDUIA


 Jakkolwiek bym chciała częściej, regularniej pisać do Was nie jestem w obecnym czasie w stanie. Mimo to będę starała się w miarę możliwości wstawiać wpisy na bloga. Dzisiaj notka o pysznym torciku który podbił moje kubeczki smakowe lekkościa oraz połaczeniem smaków. Torcik był robiony specjalnie z myślą o urodzinach mojej mamy które były -uwaga- w październiku... ale mimo że upłynęły już z dwa miesiące to z przyjemnością bym go powtórzyła. Torcik jest leciutki, musowy, połaczenie dwóch rodzajów czekolady smakuje tutaj bardzo dobrze, do tego biszkopt orzechowy i zatopione w musie gruszki. Wszystko brzmi i smakuje pysznie i zapewniam że tak jest. Inspirowałam się przepisem z Kwestii Smaku ale mocno go zmieniłam. Zapraszam :))

TORCIK GRUSZKOWY GIANDUIA
/śr. 22 cm/

biszkopt:
1/2 szkl. orzechów laskowych podprażonych zmielonych
1/2 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. cukru
1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1/8 łyżeczki soli
3 jaja
1/8 szkl. wody
1/2 łyzeczki ekstraktu waniliowy
25 g czekolady mlecznej startej

Mąke, orzechy, czekoladę,kawę, sól wymieszać. Żóltka utrzeć z połową cukru na jasną masę. Dodać wodę i ekstrakt, zmiksować. Dodać suche składniki, wymieszać delikatnie łopatką. Białka ubić na sztywno z resztą cukru, delikatnie wmieszać do żółtkowej masy. Piec w 175 stopniach do suchego patyczka ok. 20-30 minut.

poncz:
syrop z gruszek + sok z cytryną + rum+ woda

ponadto:
gruszki w syropie, orzechy w karmelu

Wymieszać wszystko i naponczować biszkopt.Gruszki w syropie pokroić na plasterki.

mus biały:
200 g białej czekolady
250 g mascarpone
375 ml smietany 30%
2-3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości wody

Śmietankę zagotować, dodać białą czekoladą i rozpuścić. Gdy ostygnie dodac mascarpone, wymieszać. Na koniec wmieszać żelatynę.  

Trochę musu wylać na naponczowany biszkopt, wyłożyć pokrojone gruszki i zatopić je w reszcie musu białego. Wstawić do lodówki do lekkiego stęzenia.

mus czekoladowy:
300 ml śmietany 30%
100 g mlecznej czekolady
50 g gorzkiej czekolady
2 łyżeczki likieru czekoladowego
1 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości wody

Śmietanę ubić, wmiksowac  roztopione i ostudzone czekolady. Na sam koniec wmiskowac likier oraz żelatyne. Mus wylac na tortownicy na biały mus. Schłodzić do stęzenia. Udekorować orzechami w karmelu.


8 komentarzy:

  1. jejku, jaki piękny, od samego patrzenia cieknie mi ślinka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. gruszki i czekolada - wow :) na pewno przepis kiedyś wykorzystam!

    OdpowiedzUsuń
  3. niesamowity torcik:) przepięknie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ojejku, wygląda przepięknie :) Nie łączyłam nigdy w cieście czekolady i gruszek, wiec jestem bardzo ciekawa efektu smakowego.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda niesamowicie, musiał być wyjątkowo pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Na prawdę imponujący tort! Przez monitor czuję aromat gruszek i czekolady. A takim widelczykiem zjadłabym ze dwa- trzy kawałki na raz :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale to ciasto musi być obłędne w smaku. I fantastycznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam jutro będę próbować. Mam przeczucie, że wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń