30.11.2013

Ciasto gruszkowe z migdałami i imbirem



Ostatnie tygodnie są dla mnie bardzo zajęte ... stąd moje rzadsze bywanie na blogu.
Jednak cały czas kiedy tylko mogę, mam wolny czas to coś piekę i fotografuje. Tym samym mogłabym spokojnie odpuścić sobie dalszy pieczenie na długi czas ponieważ w folderze czeka ok. 20 pyszności do opublikowanie. Mam nadzieję że poradzę sobie i z tym i zaniedługo wyczyszcze folder by ten problem juz zniknął z mojej głowy.
Jesli chodzi o dzisiejszy wpis to mowa cieście, którego napewno nikt by nieodmówił w tak fatalną pogodę. Ciasto jest iście jesienne, mega gruszkowe i rozgrzewające - pycha! Nie będe czarować... jest również banalnie proste , ot co zwyklaczek, ale od takich ciast wymaga sie by uprzyjemniły swoją prostotą chwile spędzone przy kubku gorącej herbaty ... pozatym często w tym moim ostatnio zabieganym życiu cenie sobie by zrobić coś słodkiego rach-ciach i móc poczęstowac siebie oraz innych tak na już :)

CIASTO GRUSZKOWE Z MIGDAŁAMI I IMBIREM
przepis pochodzi z bloga pieprzczywanilia

śr. 20-22 cm

 3 gruszki słodkie
100 g mąki
100 g mielonych migdałów
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki imbiru w proszku
100 g cukru
100 g masła miękkiego
4 jaja
ok. 50 g imbiru kandyzowanego drobno pokrojonego
płatki migdałowe do posypania

Gruszkę obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroic w kostkę. Mąkę, proszek oraz imbir przesiać do miski. Masło utrzeć z cukrem na puch, pod koniec ubijania dodawac po jednym jajku miksując za każdym razem do połaczenia. Przesiane składniki i mielone migdały zmiksowac do połaczenia. Dodac kandyzowany imbir oraz gruszki i wymieszac łopatką do połaczenia. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać, posypać cześcią płatków migdałowych i piec ok. 40-60 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. Po upieczeniu można posypac odrobiną płatków migdałowych oraz cukrem pudrem.
Smacznego! :)


 

7 komentarzy:

  1. Bardzo smakowite, śliczne zdjecia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie :)
    A zapchany folder z oczekującymi na publikację przepisami to też moja zmora...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. naprawde? kurcze czyli naszczęscie nie jestem jedyna .. a nie powiem troche lezy mi to na serduchu :)

      Usuń
  3. Przepis koniecznie do druku, a następnie do mojego segregatorami z przepisami:) Najbliższy weekend na pewno przygotuje!

    OdpowiedzUsuń
  4. Imbir... tego mi potrzeba na zimowe dni :). Kompozycja bezbłędna :)

    OdpowiedzUsuń