30.10.2013

Delikatny extra sernik czekoladowy


Witam Was bardzo ciepło dzisiaj mimo tak niesprzyjającej pogody na oknem. Jednak, ostatnie dni były tak bajecznie ciepłe i piękne że napewno pozytywnie wpłyneło to na ładowanie baterii organizmu. Cudownie było móc widzieć tak piekną polską złotą jesień, było prawie jak w lecie :)
Ale ,ale...  dzisiaj niestety już pogoda się nie utrzymała dlatego przychodze do was z czymś co napewno pomoże Nam zmierzyć się z tą burą aurą ... bo wszystko co słodkie i czekoladowe może nam tylko i wyłącznie pomóc :)
Dzisiaj będzie sernik ... ale nie byle jaki bo extra czekoladowy! :)
Dodatkowo sernik kilka lat temu był u mnie totalnym hitem, potem zmiażdżyła mnie ilość nowych, nieprzetestowanych rzeczy które koniecznie chce wypróbować ale po tych kilku latach znów sobie o nim przypomniałam, i nie ma chyba lepszej rekomendacji jak to że wraca się do pewnych przepisów z utęsknieniem i radością. Dzisiejszy sernik to naprawde esensja czekoladowości.. zrobiłam go na czekoladzie gorzkiej stąd jego nieco wytrawna moc.Dzięki kapieli wodnej jest delikatny, i to jest chyba jednyna 'trudność' bo oprócz tego sernik jest naprawde banalny.  Dodatkowo powiem, że sam sernik nie smakuje jak sernik a jak przepyszny, kremowy , czekoladowy mus, na kruchym, kakaowym spodzie z herbatników co dla mnie w tym wypadku to duży atut. Jest naprawdę boski i godny polecenia, więc nie ma co się zastanawiać tylko zrobić :)



 SERNIK EXTRA CZEKOLADOWY
 /tortownica śr. 22-23 cm/

spód:

150 g herbatników
1 łyżka kakao gorzkiego
55 g masła 

Masło rozpuścić garnuszku. Herbatniki z kakao zmiksować na pył. Wymieszać wszystko i wyłozyć na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić na czas przygotowywania masy serowej.

masa serowa:

600 g serka kanapkowego kremowego naturalnego (Hochland,Philadelphia lub inny)
150 g cukru drobnego
1 łyżka budyniu śmietankowego lub waniliowego ( proszku)
3 jajka
3 żółtka
150 ml smietany 18%
1 łyżeczka kakao gorzkiego rozpuszczonego w 1 łyżce gorącej wody
175 g czekolady gorzkiej rozpuszczonej i przestudzonej

Serek z cukrem zmiksować. Dodać budyń, jajka i żółtka, śmietanę oraz kakao rozpuszczone zmiksować do jednolitej masy, dodac czekolade rozpuszczoną i jeszcze raz dokładnie zmiksować.
Formę ze spodem, owinąc folią aluminiową ,spód i boki, tak by woda z kapieli wodnej się nie przedostała. Masę serową wylać do szczelnie owiniętej tortownicy. Wstawić do większej prostokątnej blachy, wypełnić wrzątkiem do mniej wiecej 1/2 wysokości tortownicy i wstawić do piekarnika. Piec w 180 stopniach przez 45 min - 1 h. Boki mają być ściete, a środek galaretkowaty. Po tym czasie, sernik wyjąc z piekarnika, tortownice z wody, delikatnie usunąc folię aluminiową i ostawić do przestygnięcia. Gdy sernik przestygnie na wierzch wylac polewę czekoladową i wstawić na kilka godzin lub najlepiej na noc do lodóki do zastygnięcia.

polewa czekoladowa:

50 g czekolady gorzkiej
25 g śmietany 30%
10 g masła

Roztopić wszystkie składniki w rondelku, dokładnie wymieszać i wylać na wierzch sernika.

Smacznego!:)


7 komentarzy: