23.05.2013

Oponki serowe


Tłusty czwartek już dawno mamy za sobą ale to nie oznacza że nie możemy sobie pozwolić na iście tłustoczwartkową  ucztę. W moi wypadku sa to oponki serowe, które są naprawde banalnie proste, pyszne, szybkie w przygotowaniu, mięciutkie, puszyste, naprawde bardzo delikatne i w ogóle mniam mniam! :)) Bardzo polecam, bo mimo że są smażone w głebokim tłuszczu nawet się nie zorientujecie kiedy zniknie wam pól talerza :)
źródło: domowe-wypieki

OPONKI SEROWE
na ok. 40 oponek

500 g sera twarogowego
500 g mąki pszennej
60 g cukru 
45 g cukru waniliowego domowego
4 żółtka
1 łyżeczka soku z cytryny
250 ml smietany 18%
1 kopiata łyżeczka sody oczyszczonej
1  łyżka spirytusu

ponadto:
cukier puder do opruszenia
tłuszcz do smażenia

Ser twarogowy przepuścić przez praskę. Mąkę wysypać na blat, dodac cukry, ser, żółtka,śmietanę ,sodę i zagnieść ciasto. Na sam koniec dodac spirytus i ponownie zagnieść. Ciasto rozwałkowac na opruszonym mąką blacie na grubośc ok.1-1,5 cm. Z ciasta wykrawać kólka, nastepnie w każdym kółku wykrawac mniejsze kułeczka tak by powstały oponki. Resztki ciasta zagniatac z powrotem i wykrawać takie same oponki. Oponki smażyć na rozgrzanym tłuszczu do temp. 175-180 stopni do złotego koloru. Odsączać na ręczniku kuchennym, nastepnie posypywac cukrem pudrem i zjadać :)
Smacznego!:)


4 komentarze:

  1. Uwielbiam je! Ale jak dla mnie mają swój urok właśnie tylko w tłusty czwartek.

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam je i mogłabym jej jeść przez cały rok:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne, takie jak u mojej mamy...
    U mnie mogłyby również przez cały rok gościć na stole :)

    OdpowiedzUsuń