20.05.2013

Chleb pszenny z makiem


Witam Was bardzo serdecznie!! :)
Tak bardzo chciałabym mieć wiecej czasu na zajęcie się sprawami bloga i w ogóle przepisami ale niestety czas to towar u mnie deficytowy ostatnio. Dzisiaj już się zmotywowałam by pouzupełniać wpisy na bloga żeby taką pustką nie wiało! :) 

Tym razem będzie prezentacja chlebka który jest bardzo dobrym chlebem codziennym, prostym w przygotowaniu, miękkim o zwartym miąższu. Bardzo polecam ten przepis :)
źródło: moje wypieki


CHLEB PSZENNY Z MAKIEM

650 g mąki pszennej
2 łyżeczki soli
40 g maku
50 g masła, roztopionego 
375 ml mleka w temp. pokojowej
1 lyżeczka cukru
15 g drożdzy świeżych
1 jajko

Z drożdży zrobić rozczyn. Mąkę przesiać, dodać sól, cukier, mak , zrobić dołek i wlać mleko,jajko,masło. Ciasto wyrobić aż będzie gładkie, elastyczne i miękkie .. dobrze wyrobione. Odstawić do ciepłego miejsca na ok. 2 godziny. W połowie czasu ciasto można dodatkowo 'przerobić'. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 29x10 i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzin do podrośnięcia. Chleb posmarować mlekiem,piec w 230 stopniach przez ok. 15 minut, nastepnie zmniejszyć temp. do 200 stopni i piec dodatkowe 20-30 minut. 
Smacznego!



3 komentarze: