11.02.2013

Walentynkowe ciasteczka kruche - serduszka


Tłusty czwartek już dawno za nami... ale to nie oznacza że okazji do świetowania i pałaszowania słodkości nie będzie. Zaczynamy okres walentynkowy... bo zostały zaledwie 3 dni. Na dobry początek zacznę ciasteczkami, bardzo prostymi ... to raczej taki akcent walentynkowy niż jakiś konkret. Tak czy inaczej ciasteczka były bardzo, bardzo smaczne. Rzadko piękę ciasteczka kruche, bo średnio przepadam za takim typem słodkości, jednak naszło mnie kilka dni temu i postanowiłam zrobić takie które nawiążą do całego tego walentynkowego czasu a przy tym nie będa tylko kruchymi ciasteczkami, będą mieć coś jeszcze.. i tak padło na nadzienie truskawkowe które co jak co ale kolorem dobrze sie kojarzy z tym świętem. Ciastka są naprawde pyszne, mega łatwe, szybkie w przygotowaniu i nawet nie jednemu będa smakowac ale i też podobać bo są poprostu śliczne serduszka. Przepis znalazłam u Dorotuś ( chyba założe osobny blog na przepisy z jej bloga, bo są genialne i non stop z niego korzystam :D) Polecam:)

WALENTYNKOWE CIASTECZKA KRUCHE - SERDUSZKA
/u mnie wyszło ok. 50 już złożonych ciasteczek/

350 g mąki pszennej
2 jaja
63 g masła
63 g margaryny
16 g cukru waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru
 ewentualnie 1-2 łyżki śmietany, jesli ciasto się nie klei

ponadto:
dżem truskawkowy jako nadzienie
cukier puder do posypania

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodać masło i margarynę oraz cukier waniliowy, siekać aż tłuszcz połączy sie z mąką. Następnie dodać jajka, przesiekać, zarobić kruche ciasto. Owinąć w folię spożywcza i włozyć na 1 godzinę do lodówki albo na 15-20 minut do zamrażarki.
Ciasto po tym czasie rozwałkować cienko, wycinac serduszka, w co drugim serduszku wyciąg mniejsze w ten sposob uzyskamy dziurke-serduszko ( to co zostanie, zarobić i wałkowac z powrotem). Ciastka układać na blasze i piec ok. 10 minut w 190 stopniach.Ostudzone ciastka z dziurką, posypać cukrem pudrem, nastepnie na serduszka bez wycięcia nałożyć trochę dżemu, przykryć drugim serduszkiem z dziurką. Tak postępowac z każdym następnym ciastkiem.

Smacznego! :)


2 komentarze:

  1. śliczne i z pewnościa boskie w smaku:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Małe, śliczne cudeńka ! Takie domowe ciasteczka na pewno oczarują drugą połówkę i nie tylko:)

    OdpowiedzUsuń