28.11.2012

Fyrtekake - norweska tarta migdałowa z kardamonem


W taką pogodę jaką teraz mamy marzy mi się wypiek który otuli mnie aromatycznym smakiem, typowo jesienny. Ta tarta to właśnie to! Poraz pierwszy użyłam kardamonu do wypieku i jestem zachwycona. Tarta wyszła przepyszna. Nie wygląda zapewne szczególnie bo jej kolor jest ujednolicony, środek wygląda troszke jakby był zakalcem ale to własnie nadzienie migdałowe. Bądź co bądź, ja tą tartę napewno jeszcze kiedyś zrobie  bo bardzo smakowała, jest prościutka i idealnie wpasowywuje się w jesienną aurę. 
Przepis pochodzi ze strony moje wypieki. :) 

FYRSTEKAKE - NORWESKA TARTA MIGDAŁOWA Z KARDAMONEM
kruchy spód:
110 g masła miękkiego
90 g cukru pudru
250 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 żółtko
75 ml smietany 30%

nadzienie:
3 białka
50 g masła roztopionego
200 g cukru pudru
200 g zmielonych migdałów
1 łyżeczka kardamonu zmielonego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli

***

kruchy spód:
wszystkie składniki połaczyć i zagnieść ciasto. ciasto podzielić na 2 części, 3/4 i 1/4 i włożyć do zamrażarki, na ok. 15 minut.

nadzienie:
białka ubic na sztywno. do miski wsypac pozostałe składniki, połaczyć z białkami delikatnie i odstawić na chwilę.

3/4 ciasta rozwałkowac na forme do tarty. na to wyłożyć nadzienie, wyrównać. z 1/4 ciasta wyciąc paski i ułożyć na nadzieniu w kratkę. Kratkę posmarowac żóltkiem. Piec w 160 stopni ok. 40-50 minut do zrumienienia. kiedy ciasto ostygnie, oprószyć cukrem pudrem.



2 komentarze:

  1. fantastyczny wypiek:) musiało smakować bosko!

    OdpowiedzUsuń
  2. Norwegia i migdały w nazwie? Kupuję to ;)

    OdpowiedzUsuń