16.10.2012

Tort Pavlova z owocami

 Aż wstyd się przyznać, ale dzisiejszy wpis będzie z końca lata. Co zresztą widać po owocach. Jednak owoce sa jeszcze do dostania, wiec nic straconego, albowiem Tort Pavlovej jest boski. Rozpływająca sie w ustach beza, chrupka z wierzchu, piankowa w środku, na to bita smietana i ulubione owoce.
Naprawde deser godny polecenia. Przy okazji jak już kazdy wie, tort Pavlovej to dobra alternatywa na spożytkowanie w pyszny sposób większej ilości białek. :)



TORT PAVLOVA Z OWOCAMI

ok.8 białek
ok.350 g cukru
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny

500 ml śmietany 30%
owoce

Białka ubić na sztywno, dodawac po łyżce cukru ,ciągle ubijając. Kiedy piana będzie błyszcząca i sztywna, dodac sok z cytryny i skrobie, zmiksować. Blache do pieczenia wyłozyć papierem do pieczenia. Narysować okreg ( np od dużej talerza) i wyłożyć na ten okrąg ubita pianę. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika , po 5 minutach obniżyć do 150 stopni i piec ok. 1,5 godziny. Studzić w uchylonym piekarniku.
Śmietanę 30% ubić na sztywno, wyłozyć na beze, obsypac owocami.
Smacznego!;)


* przepis inspirowany tym z moich wypieków


8 komentarzy:

  1. cudowna pavlova! uwielbiam ten wypiek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam! Pięknie wygląda z taką ilością owoców:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tort wygląda obłędnie! Bardzo chętnie takiego spróbuję :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  4. No to już teraz wiem co robisz z tymi białkami:))) Wygląda bardzo smacznie! Masz talent!:D

    OdpowiedzUsuń