26.05.2012

Tort orzechowo kawowy z wiśniową nutą


 Kurcze, ja to chyba w życiu nie zadomowię sie tu na stałe by regularnie pisac na tym blogu. Znowu minęło troche czasu od ostatniego postu ale oficjalnie mogę powiedzieć że MATURY ZAKOŃCZONE!! Jestem przezadowolona zwłaszcza z tych ostatnich z j.francuskiego (ustna!!). Za miesiąc tylko juz ostatnie egzaminy zawodowe ale to juz mysle ze małe piwo :D No ale...
Dzisiaj będzie o pewnym torcie który okazał sie tortem wręcz boskim. Bynajmniej nie jest z typu słodkich zamulaczy, ale kawoszom napewno przypadnie do gustu. Krem jest jak marzenie... naprawde :))
Spody są leciutkie, orzechowe, całość jest naprawde wyborna. Tort jest lekki, mokry, słodki za sprawą biszkoptów, dość kawowy za sprawą kremu ale całość jest przełamana konfiturą wiśniową która sprawia że nie jest mdły. Przepis pochodzi od Doroty, w oryginale był mus malinowy, ale ja zastapiłam konfiturą wiśniową i naprawde warto:)


TORT ORZECHOWO KAWOWY Z WIŚNIOWĄ NUTĄ

biszkopt:
1 szklanka orzechów laskowych,podprażonych i obranych
1 szklanka mąki pszennej
1 i 1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1/4 łyzeczki soli
6 jajek, osobno białka i żółtka
1/4 szklanki wody
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

krem:
600 ml śmietanki 30%
260 g białej czekolady
3 łyżki i 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej


ponadto:
konfitura lub dżem wiśniowy, u mnie duży słoik z Łowicza

wykonanie:

krem: 
Czekoladę posiekać na drobne kawałki.Kremówkę przelać do garnka, dodać czekoladę, kawę i postawić na palnik, podgrzewać aż czekolada sie rozpusci, nie doprowadzić do wrzenia.Zdjąć z palnika, przelać przez sitko do innego garnka,wstawić do lodówki na cała noc.Nastepnie przelać do misy miksera, ubijać aż powstanie z tego krem, uważając by krem sie nie zwarzył. Ja do końcowej fazy ubijania dodałam żelatyny by mieć pewność ze krem sie zestali. 

biszkopt:
Orzechy zmielic na proszek. Wymieszać z mąką,1/4 szklanką cukru, kawą i solą. Żóltka utrzeć z 1/2 szklanki cukru na gęstą, jasną masę. Dodać 1/4 szklanki wody(zimnej) i ekstrakt z wanili. Zmiksować. Dodać składniki suche z orzechami, wymieszac szpatułką. Białką ubić na sztywno, dodając po łyżce pozostały cukier ( 1/2 szklanki). Białka partiami wmieszać do masy z żółtek. Powyższą masę na biszkopt podzielić na 3 części i rozdzielić do 3 takich samych tortownic o śr. 23 cm wyłozonych papierem do pieczenia. Wyrównac wierzch każdej z nich.Piec przez 18-22 minuty w 175 stopniach do suchego patyczka.Wyjąc z piekarnika, wystudzić.

Jak biszkopty bedą wystudzone, układamy jeden na talerzu czy paterze, smarujemy naszą wiśniową 'nutą' , przełożyc częścią kremu, na to drugi blat biszkoptu, znowu wisnia+ krem i ostatni biszkopt. Całość obłozyć resztą kremu kawowego, udekorować dowolnie. 
Smacznego!;)


7 komentarzy:

  1. Ależ cudowny ten tort, wygląda przepięknie i pysznie się zapowiada :)
    Egzaminy zawodowe? Szkoła gastronomiczna? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dokładnie tak! gastronomik :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale cudo! wygląda rewelacyjnie
    i gratuluję dobrych wyników :)

    OdpowiedzUsuń
  4. dziekuje! ale cii, niezapeszajmy, bo o ile z ustnych wiadomo to z pisemnych na oficjalne wyniki trzeba poczekać! :))

    OdpowiedzUsuń
  5. cudownie wygląda, chętnie bym skubnęła kawałeczek :) gratuluję udanych egzaminów

    OdpowiedzUsuń
  6. Gratulacje a torcik prześliczny!

    OdpowiedzUsuń
  7. tort genialny :D wygląda pysznie :D ja tez po maturach juz i wzielam sie za siebie i moze co dwa trzy dni bede nowe notki pisala :D mamy przeciez taaaaakieee dlugie wakacje :D

    OdpowiedzUsuń