12.01.2012

Szarlotka sypana

Dzisiaj przepis będzie szybki bo i ciasto jest w przygotowaniu szybkie i proste. Musze się przyznać ze tą szarlotkę robiłąm poraz pierwszy i było mi aż trochę głupio, bo to taki przepis dla kilkuletniego dziecka :D 
Nic trudnego w niej nie ma,odmierza się wszystko szklanką wiec mogę z czystym sumieniem polecić ją, również dlatego że jest bardzo smaczna :)

SZARLOTKA SYPANA
/blacha 25x35/
po 2 szklanki mąki, cukru,kaszy mannej
2 łyżeczka proszku do pieczenia
około 2-2,5 kg jabłek + cynamon do smaku
kostka masła ( 200 g)

Blache wysmaruj porządnie masłem. W misce wymieszaj wszystkie składniki suche. Jabłka umyj, obierz,zetrzyj na tarce, wymieszaj z cynamonem. Masło pokrój na wiórki dość cienkie.
Do blachy wysyp troche suchych składników (zdecydowanie na w tej warstwie powinno byc wiecej suchych niz w pozostałych dwóch), na to wyłóż część jabłek. Na to znów część suchych. Na suche ułóż gdzieniegdzie wiórków z masła. Na to reszta jabłek. I ostatnia warstwa suchych składników.Na suche nalezy wyłozyć reszte wiórek z masła. Pieczemy w 180 stopniach około 1 godziny. (lub trochę dłuzej jesli będzie nie dopieczona)
Smacznego:)

4 komentarze:

  1. ta szarlotka jest pyszna!! i na dodatek taka szybka

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialna w swojej prostocie! Piekłam i szczerze polecam, goście byli zachwyceni.
    Dzięki za fajny przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiła! Bardzo dobre :)

    OdpowiedzUsuń