29.10.2011

Krajanka dyniowo-serowa z chrupiącą posypką orzechową

Dawno mnie tutaj nie było, no ale nie z mojego wyboru. W szkole zadali tyle obowiązków że trudno było cokolwiek ogarnąc, nie mówiąc o pieczeniu. Mimo wszystko czasami, od czasu do czasu zdarzało mi sie upiec szybkie, bardzo łatwe rzeczy. Dzisiaj będzie o krajance. Ale nie takie zwykłej, bo to bardziej sernik niż krajanka. Po lodówce pałętało się pół opakowania sera na serniki, z dynią nie miałam jeszcze do czynienia, a kusiła bardzo więc postanowiłam wypróbowac ten przepis. Krajanka jest bardzo smaczna, łączy ze sobą dużo smaków. Spód i posypka jest chupiąca z orzechów laskowych i płatków owsianych, masa jest zrobiona z sera,przecieru dyniowego z wyraźną nutą cynamonu i imbiru, a na to waniliowa śmietanka. Wszystko mimo kilku smaków naraz dobrze się komponuje, jednak o wiele lepiej smakuje schłodzona niz na ciepło. Na zdjęciach są ostatki tej krajanki, ponieważ poszła w tempie błyskawicznym i zostały takie oto mało atrakcyjne kawałki. Przepis z bloga mojewypiki.

KRAJANKA DYNIOWO - SEROWA Z CHRUPIĄCĄ POSYPKĄ ORZECHOWĄ
spód i posypka:
1 szklanka mąki pszennej
pół szklanki cukru brązowego
3/4 szklanki płatków owsianych
1 szklanka orzechów zmielonych lub bardzo drobno posiekanych ( u mnie laskowe)
115 g masła zimnego pokrojonego na małe kawałki
szczypta soli
masa serowo- dyniowa:
450 g sera jak na serniki
3/4 szklanki purre z dyni
pół szklanki cukru pudru
1 jajko
1 łyzeczka imbiru
1 i 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego
śmietanka waniliowa:
200 g śmietany 18%
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie: Zaczynamy od spodu i posypki. Wszystkie składniki siekamy do połączenia, nastepnie rozcieramy palcami aby uzyskać coś w rodzaju kruszonki. Odmierzamy 1 szklankę kruszonki i wysypujemy luźno na blachę wyłozoną pergaminem. Odkładamy. Resztę kruszonki wsypujemy do formy o rozmarach 25x24 i wciskamy palcami tak by powstał spód zwięzły. Blachę z luźno rozsypaną kruszonką i formę z wyłozonym spodem wkładamy do piekarnika na 180 stopni. Luźno rozsypaną kruszonkę pieczemy 5 minut, a spód 15 minut. Wszystkie składniki na mase serowo - dyniową miksujemy tylko do połaczenia, wylewamy na upieczony spód. Pieczemy przez około 20 minut, ( sernik musi być ścięty).
Śmietanę 18% mieszamy łyżką z ektraktem waniliowym i cukrem pudrem. Delikatnie za pomoca łyżki rozmarowujemy ją na wierzchu sera i pieczemy jeszcze przez około 5-6 minut. Następnie wyciągamy z piekarnika, posypujemy posypką na wierzchu smietany delikatnie wciskając ją. Krajankę odkładamy do wystygnięcia , kiedy wystygnie odkładamy do lodówki na min. 3 godziny do schłodzenia.

2 komentarze:

  1. bardzo ciekawe połączenie smaków i do tego ładnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. piękna jest ta krajanka. i kusząca najbardziej posypka.

    OdpowiedzUsuń